X

Mohammad fra Larvik

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 35 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Usikker på hva du skal velge for å få litt beskyttelse mot inflasjon? Da er dette innlegget noe for deg!

Inflasjonen i USA steg med hele 4,2 % i april 2021, og det er økt bekymring for kraftige prisøkninger som følge av av rentene stiger raskere enn indikert. Argentinas inflasjon er allerede på vei over 50 % de neste månedene, i følge Finance Research Center. Men, på den andre siden, har inflasjonen i Argentina allerede ligget på tosifrede nivåer i en lengre perioder.

MoneyWeek har lenge advart om inflasjon, og mener at publikum begynner å tro at sentralbanker med glede vil la inflasjonen gå godt over målnivået en stund. Risikoen for den gjennomsnittlige investoren er at vekstaksjer kan begynne å falle. Samtidig har 30 år gamle statsobligasjoner begynt å gi 2 % avkastning, mens oljeprisen også har steget kraftig.

Investorer søker beskyttelse mot økende inflasjon

Ifølge de fleste skandinaviske og internasjonale banker, som SEB, Nordea og Morgan Stanley søker investorer i økende grad beskyttelse mot inflasjon. Økte fraktpriser, raskt stigende metallpriser, økte matpriser og til og med oljepriser kan føre til høyere inflasjon og ytterligere press for høyere renter.

Den uavhengige aksjeanalytikeren Peter Malmqvist er bekymret for børskrasj og doble boliglånsrenter det kommende året. Han sier til SvD: «Alle vil kompensere for forventede prisøkninger. Da vil selv de svake sektorene bli tvunget til å heve prisene.»

De åtte beste måtene for å beskytte seg mot inflasjon

Det finnes en rekke historiske, samt mer nytenkende alternativer, som kan fungere som inflasjonsbeskyttelse. Her tar Valutamegler opp flere metoder som investorer bruker for å søke beskyttelse mot potensiell rask inflasjon. Vi har tatt inspirasjon fra et forskningsdokument kalt «The Best Strategies for Inflationary Times».

Olje: historisk sett det beste alternativet

I perioder med svært høy inflasjon, har olje og energi gitt klart best beskyttelse av alle aktivaklasser. Med en avkastning på 40 % i løpet av årene med verst inflasjon i USA, er det en selvsagt eiendel å ha i porteføljen. Det er mulig å handle olje som ETF hos AvaTrade, hvis du ønsker eksponering mot oljemarkedet.

Du kan også handle olje som CFD hos Skilling til svært lav spread, med lynraske oppgjør og norsk kundestøtte. Åpne demokonto hos Skilling og gjør deg kjent med plattformen før du setter inn ekte penger.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Prøv CFD-trading med olje hos en av de beste meglerne i bransjen. Enkelt, morsomt og spennende. Prøv trading hos Skilling nå!
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Gull: et skinnende alternativ

Gull har blitt mye brukt som sikkerhet og beskyttelse mot inflasjon så lenge penger har eksistert. Siden gull ikke har noen kreditt- eller standardrisiko, har dette edle metallet i stor grad beholdt verdien over lang tid. I dag satser investorer på gull først og fremst gjennom online trading, da ventetiden ved levering av gullbarrer i verste fall kan være seks til tolv måneder. Online gulltrading er også mer håndterbart, da du slipper å tenke på lagring, fraktrisiko eller å finne en kjøper hvis du vil selge.

Hvis du vil selge rent gull, vil en mellommann normalt ta noen prosent av prisøkningen, og det lønner seg derfor sjelden å eie gullet fysisk. Flertallet handler nå gull som CFD, hos meglere som svenske Skilling. Her kan du bruke bankID for å åpne konto på en rask og enkel måte. Hvis du foretrekker råvarehandel, kan CMC Markets være et godt alternativ.

Når Valutamegler.no ser på hva kunder hos Capital handler akkurat nå, ligger 80 % lang og 20 % kort i gull. Hva tror du? Du kan selv handle gull hos Capital. Det tar kun et par minutter å komme i gang.

Utbytteaksjer: et sikkert og langsiktig alternativ

Aksjer som gir avkastning – såkalte utbytteaksjer – er et bra alternativ for inflasjonssikring. Ved å få avkastning på investeringen din, så mottar du en form for beskyttelse mot inflasjon Nøkkelen for alle Utbytteaksjer er å beholde dem i lang tid og fortsette å tjene penger på dem. Du kan kan lese mer om utbytteaksjer i investikon’s guide.

Sølv: bruk i biler skåner prisen

Mer enn 50 ulike bildeler trenger sølv for å fungere, og elektrifisering av biler er en viktig drivkraft for sølvprisen. Det sies å være det eneste stoffet der både industri og investorer kjemper om å kjøpe det samme materialet. Når det gjelder sikkerhet, kan man si at sølv er betydelig mer ustabilt enn gull. Hvis du har lyst til å ha litt XAG i porteføljen din, kan du velge blant mange ulike meglere på nettet. Hvis du vil handle sølv som CFD, kan dette gjøres både med og uten giring hos Capital. Du kan enkelt åpne demokonto og prøve helt risikofritt før du setter inn ekte penger.

Vin: ikke bare for vinkjennere

Med en økt interesse for god drikke og med stadig flere som har penger til overs, har vin som investering blitt mer populært. Dyktige investorer kan av og til lykkes med å få en avkastning som overstiger både valutahandel, råvarehandel og børsen generelt. Men, det er selvsagt nødvendig å lese seg opp på årganger, druer og popularitet – og ha godt med lagringsplass hjemme eller muligheten til å bruke litt penger på vinlagring.

Bitcoin eller ethereum som inflasjonssikring?

Bitcoin (BTC) og ethereum (ETH) er aktivaklasser du ikke finner i historiebøkene (enda). Fordelen med disse er at de ikke har noen direkte forbindelse med sentralbanker og deres beslutninger. Tilgjengeligheten av bitcoin er begrenset, men det er ingen data å støtte seg til når det gjelder inflasjonsbeskyttelse ved hjelp av ethereum eller bitcoin. Hvis du likevel trenger beskyttelse og er klar til å investere i en annen type eiendel, synes jeg personlig at det er bra å ha litt av begge i porteføljen. Både bitcoin og ethereum har fordeler og ulemper. Man bør se på de største kryptovalutaene som risikable eiendeler, som ofte beveger seg mer enn aksjemarkedet både i opp- og nedgang.

Stormgain logo

Vurdering: 9.67/10
Minste innskudd: 425 kr
Beskrivelse: Handle bitcoin til lavest avgifter. Enestående grensesnitt. Handle krypto hos Stormgain i dag!
Invester ikke mer enn du har råd til å tape.

Mens bitcoin fremdeles er den mest omsatte kryptovalutaen, er ethereum i ferd med å ta igjen ledelsen. ETH brukes, akkurat som altcoins, ofte som en basisvaluta som man veksler fra. Problemet med slik veksling er bare at markedsplassene normalt tar svært høye avgifter, gjerne 500 til 1000 kr per transaksjon på 10 000 kr. Med så høye transaksjonsavgifter, kan man lure på om binance coin (BNB) kan være et bedre alternativ, med transaksjonskostnader som sjelden kommer over 50 kr. Problemet er bare at binance er i søkelyset til de amerikanske myndighetene akkurat nå, noe som kan føre til problemer både på kort og lang sikt. Men, hvorvidt og hva som skal kunne skje er selvsagt vanskelig å spå. Akkurat nå har prisen både for BTC, ETH og BNB stabilisert seg – men ting kan jo endres raskt i kryptoverdenen.

Hvis du er ivrig etter å spekulere i kryptovalutaer, er Stormgain et utmerket alternativ. Men, hvis du foretrekker støtte for norsk, bør du heller velge skandinaviske Skilling. Alternativt kan du gå for internasjonale eToro som også er tilgjengelig på norsk. Her kan du handle kryptovalutaer med fleksibel giring. Prøv eToro i dag.

Kan altcoins brukes til inflasjonsbeskyttelse?

Alternativene til kryptovalutaer som bitcoin og ethereum er mange. Vi snakker for eksempel om cardano (ADA), binance coin (BNB) eller SafeMeme. Alternativene er uendelige, og det samme er risikoen – med muligheter både opp og ned. Når det gjelder kryptovalutaer, er det lurt å ikke investere mer enn du har råd til å tape. Volatiliteten er ofte betydelig høyere enn for mer tradisjonelle instrumenter.

Hva med aksjer i porteføljen ved høy inflasjon?

Hvis du har mange aksjer i porteføljen din mens inflasjonen øker, kan du oppleve reelle svingninger. Vekstaksjer er trolig blant de som kan få mest negativ rotasjon, mens mer defensive aksjer, ikke minst utbytteaksjer, sannsynligvis fungerer bedre i porteføljen. Men, dette avhenger også i stor grad av hvilken sektor du velger. Kanskje noen aksjer med fokus på sølv- eller gullgruver kan være på sin plass?

Sikre valutaer for å motvirke inflasjon

Mens kortsiktig valutahandel normalt betraktes som spekulasjon, kan litt mer langsiktige beholdninger muligens kunne bidra til å motvirke inflasjon. Normalt anses norske kroner, sveitsiske franc, amerikanske dollar og euro blant de sikreste valutaene. Men, over tid kommer selvsagt alltid nye muligheter, som den oversolgte tyrkiske liren, med en ny riksbanksjef. Ved å følge med på hva som skjer på valutamarkedet, har du som investor bedre muligheter til å oppdage over- eller undervurderte valutapar.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Handle valutaer som en proff. Prøv trading med USD, euro og SEK hos CMC Markets i dag!
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Eiendom til leie

Inntekter fra eiendommer som leies ut er en utmerket måte for å få en viss beskyttelse mot inflasjon. Når inflasjonen øker, øker også verdien av eiendommen og beløpet utleieren kan ta i leie. Dette betyr at utleiere får høyere leieinntekter over tid. Hus, leiligheter og andre bygninger har lenge vært god sikring for en investeringsportefølje mot inflasjon. Vi hos Valutamegler.no ser ingen grunn til at dette ikke skal fortsette.

De tre verste metodene for å beskytte seg mot inflasjon

Til slutt ser vi på en rekke avskrekkende eksempel på hva som gir svært dårlig beskyttelse mot raskt økende inflasjon. I stedet for å gå opp i verdi over tid, har denne typen investeringer en tendens til å falle i verdi.

Forbruksvarer går nesten alltid ned i verdi

Har du lyst på ny mobil? Tenk deg om en ekstra gang neste gang du har lyst til å kjøpe deg forbruksvarer. Dette er nemlig blant de dårligste beskyttelsene mot voldsom inflasjon. Det er rett og slett vanskelig å få tilbake penger som bli investert i biler, kameraer, datamaskiner, TV og interiør. Et godt tips: Minimer kjøp av forbruksvarer.

Langsiktige statsobligasjoner er også dårlig inflasjonsbeskyttelse

Hvis inflasjonen øker med mer enn 4 %, slik den gjør i USA for øyeblikket, vil også 30-årige statspapirer gå tilbake med 2 % rente. Statsobligasjoner gir ingen god beskyttelse ved inflasjon, for å si det mildt.

Passiv egenkapital

Banken er kanskje det verste stedet å ha pengene hvis inflasjonen virkelig skyter i været. Da får du ingen avkastning, og i stedet synker verdien av pengene dine. I tider med høy inflasjon bør du definitivt ikke ha for mye penger i banken.


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.