X

Johan fra Kongsberg

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 35 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Lurer du på hva som skiller aksjehandel fra råvare- og valutahandel? Faktum er at det er bare noen små, men betydelige forskjeller. Her tar vi opp de viktigste forskjellene, fra shorting til giring. Bli ekspert på trading du også!

Lær deg hvordan man kommer i gang via en allsidig tradingpartner som AvaTrade, der alt er intuitivt så snart du kommer inn på siden. Registreringsprosessen er rask, du får en konkurransedyktig spredning, og du kan bli dobbeltvinner – akkurat som partneren deres, Manchester City, nettopp ble.

I oversikten nedenfor konkurrerer aksjehandel mot valutahandel. Vinneren i hver omgang får ett (1) plusspoeng. Helt nederst summerer vi alle åpenbare fordeler og bakdeler hos de to handelsplattformene.

13. Giring til månen; men stans tidligere! (valuta +1)

En av de store fordelene når åpner en vanlig valutakonto er at de fleste aktører tilbyr giring og belåning, opptil 30x pengene. Det får du normalt ikke på vanlige kontoer for aksjehandel, i det minste ikke like stor giring. Det som er så fint er at til og med giring for aksjer – både kjøp og shorting – normalt ligger på omtrent 500 %, det vil si 5x innsatt beløp. Hvis en aksje beveger seg 2 % i riktig retning, får du dermed 10 % avkastning med giring, noe som ikke er ille. Her gjelder det som vanlig å være forsiktig, og heller satse for lite enn for mye. Selv om du kan få drahjelp med giring, risiker du også mer, og du trenger større sikkerhet. Vær forsiktig, og stans alltid litt tidligere enn du har tenkt!

Etoro - Startsidan i litet format

12. Alt på én plattform (valuta +1)

En annen fordel er at nettsider som tilbyr handel med valuta, sjelden har kun det. Du kan normalt handle norske aksjer, utenlandske aksjer, valutaer, råvarer, indekser, kryptovalutaer og ETF-er på samme konto.

Dette brede utvalget er ikke tilgjengelig for aksjehandelskontoer som Nordnet eller de mer tradisjonelle bankene. Hvis du i stedet registrerer deg hos en tradingpartner som vi hos Valutamegler.no har valgt ut, får du det største utvalget. Her er en liste over markedets beste valutameglere (generell rangering). Vi har også en side med de beste kryptovalutameglerne hvis du heller vil ha det som fokus, og ikke ønsker en generell tradingplattform.

AvaTrade logo

Vurdering: 9.29/10
Minste innskudd: € 100
Beskrivelse: Bli en vinner. Gjør som Manchester City, kjør AvaTrade.
71 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos AvaTrade.

11. Tjen penger når aksjer går ned i verdi (valuta +1)

Aktiekurs som går ner

Har du hørt mye om shorting, men aldri forstått hva det er og hvordan man gjør det på en enkel måte? Det er faktisk en stor mulighet innen aksjehandel, noe som hedgefond lenge har praktisert. Det å shorte et instrument innebærer for eksempel å selge en aksje du ikke eier. Hadde du tro på å shorte UBER de første to handelsdagene, i motsetning til 8 av 10 svensker, og ønsket du å gjøre det med litt giring? Da hadde du oppnådd mer enn 50 % avkastning etter to dagers handel. Et innskudd på 5000 kr hadde med andre ord kunne blitt til 10 000 kr på kun to dager.

Det er ingen problem å shorte aksjer, råvarer eller indekser, på tross av at bankene alltid holder tilbake fordelene med shorting av aksjer. Hvis du registrerer deg hos en av markedets beste valutameglere, får du muligheten til å tjene penger når markedet går ned. De har nemlig alt når det gjelder instrumenter, ikke bare valutaer, slik det kanskje høres ut for i starten. Hos AvaTrade kan du selge amerikanske aksjer som UBER uten problemer. En innsats på 10 000 kr kan gi drøyt 20 000 tilbake, allerede etter de to første dagene etter en slik handel. Sjekk AvaTrade, som har gode muligheter for shorting, ofte med opptil 10x giring. Nye Skilling er også et bra alternativ. Dette selskapet er stiftet av tidligere administrerende direktør i svenske Google, Anders Berglund, som har brukt 3 år på å utvikle konseptet. Her kan du være i gang på 10 sekunder, og verifisere kontoen din med BankID for å unngå en langtekkelig verifiseringsprosess. Men, finnes det virkelig fordeler med å håndtere handelen din på en gammeldags aksjekonto? Meglere for aksjehandel på nettet (Avanza, Nordnet mm) gir deg kun 2 ganger belåning på insatt kapital, mens du får hele 5 ganger belåning via moderne tradingplattformer (som AvaTrade, børsnoterte Plus500 og EasyMarkets). Når du unngår Avanza og andre gammeldagse meglere venter altså større muligheter.

10. Handle med fond, opsjoner og pensjoner (aksjer +1)

Den største fordelen med aksjehandelskontoer er dog at de også gir tilgang til fong og opsjoner. Dermed kan du handle med for eksempel det etisk fornuftige klimafondet fra Nordea, som har økt med 29 % i verdi så langt i år. For spesielle hedgefond, er det ofte nødvendig å registrere seg direkte hos selskapene. I tillegg må du bevise at du er en “profesjonell investor” for å få tillatelse til å handle. Disse reglene er innført for å beskytet sparere fra å tape penger når de handler med aksjer og fond. Men for all del, behold den gamle kontoen din for aksjehandel – først og fremst for å handle med et større utvalg av instrumenter, med større mulighet til giring.

Byter pengar
Lättare att sälja saker på valutamarknaden

9. Enklere å finne kjøpere på valutamarkedet (valuta +1)

Likviditet er en annen stor forskjell som taler for valutamarkedet. Mens mindre aksjer i blant har en omsetning på 1-5 millioner NOK per dag, er dette noe større aktører innen valutahandel omsetter på noen minutter. Ja, du leste riktig. Ingen marked i verden er like likvid som valutamarkedet, noe som er bra for deg som trader. Er du usikker på hvorfor man bør bry seg om likviditet? Når markedet snur og du vil selge, eller når det er usikkerhet på markedet, er det veldig greit å alltid kunne kvitte seg med en posisjon raskt. Dette kan man enkelt gjøre ved valutahandel, men ikke når man handler mindre aksjer. Ikke engang de største aksjene på Oslobørsen har i nærheten av omsetningen til høylikvide valutapar som EUR/USD eller EUR/GBP.

8. Hva påvirker henholdsvis valuta- og aksjemarkedet? (uavgjort)

Forex-trading påvirkes i stor grad av hendelser, økonomisk data og politikk i verdensmarkedet. I stedet for å fokusere på et bestemt selskap eller bransje, slik man ofte gjør som aksjehandler, må en valutahandel legge mer vekt på hvor god et langs økonomiske vekst er, inflasjonen og rentene. Også det som sies og forventes av et bestemt land veier tungt. For å handle valuta på en smart måte, må man derfor følge med på hva som skjer globalt. For aksjehandel er det viktig å følge med på hva analytikere skriver, synes og anbefaler. Hva er forventningene til et selskap, og hva er fremtidsutsiktene? I begge tilfeller er det utrolig mye som kan påvirke, og mye man bør følge med på. Det at Trump er med på å skape usikkerhet  både for valutamarkedet og aksjemarkedet, gjør ikke saken noe lettere.
Kvinnliga daytraders kollar på skärmen

7. Valutahandel tiltrekker seg flere daytradere, mens aksjer tiltrekker seg mer langsiktige investorer (uavgjort)

De daglige svingningene er vanligvis større på valutamarkedet, noe som kan skape flere muligheter, men også mer risiko for uerfarne valutahandlere. De kvartalsvise og årlige svingningene er dog ofte større for aksjer, som kan gå opp og ned 30 % eller mer på bare ett år. Kun svært få valutaer (for eksempel tyrkiske lire og argentinske pesos) har så store svingninger enkelte år. I det miste er de største valutaparene mye mer stabile (f.eks. USD/EUR), som sjelden beveger seg mer enn 20 % på ett år. En aksje som bommer på prognosene, eller som gjør det mye bedre enn ventet kan av og til stige 15-20 % på én dag! Disse store bevegelsene er den rake motsetningen til hva vi normalt ser hos de større valutaparene. Hvis valutabevegelsene er på mer enn 2-3 % i løpet av én dag, kommer det oftest på nyhetene. En aksje som beveger seg 2-3 % er imidlertid ingenting, i følge de fleste tradere. Større daglige svingninger (valuta) eller større langsiktige svingninger – hva foretrekker du å handle med?
Hög ränta hos banken

6. Renteutgifter, rentegevinst eller utbytte? (aksjer +1)

Det er store forskjeller i hvordan du kan tjene eller tape penger når det kommer til valutahandel og handel med aksjer. Vi snakker nå ikke om bevegelsene i selve instrumentet, men omliggende faktorer.

Mange eldre, stabile aksjer gir utbytte, mens flere nye selskaper ofte begrenser eller unngår utbytte. Generelt anbefales imidlertid ofte aksjer med høyt utbytte, da de ofte anses som sikrere. Noen har dog et litt annet syn, inkludert fremgangsrike Harald James Otterhaug, administrerende direktør for Oslo Asset Management. Dette er et fond med totalt 212,47 % avkastning siden 2005. Otterhaug forteller til Valutamegler.no at det kan være risikabelt å satse på slike aksjer.

”Investorer jager utbytte, men det er ikke alltid så defensivt som de tror.”

Hedgefondet Oslo Asset Management har de siste 6 månedene tapt mer enn 20 %, men de ser et oppgangspotensiale på 100-200 % i oljesektoren de nærmeste årene.

Selv om det kan være veldig betryggende å motta utbytte hvert år, er det langt fra noen sikkerhet. Disse aksjene kan akkurat som alle andre gå ned, selv om de gir utbytte hvert kvartal eller én gang i året. Valutahandel byr ikke på noen form for utbytte, men i stedet må du tenke på renter. Hvorfor renter? Vel, et lands rente påvirker valutakursene og hvor mye det koster å låne. Mange kjøper derfor helst valutaer med høyere rente, mens de selger valutaer med negativ rente, forutsatt at det finnes gode tradingmuligheter. Generelt sett er vi dog av den oppfatning at det er lettere å tjene penger på utnytte fra aksjer enn det er å gå i pluss når det kommer til rentegevinster fra valutatransaksjoner. Derfor vinner aksjehandel denne runden.
EU flaggor utanför Europeiska centralbanken

5. Innsidehandel vs sentralbanker (uavgjort)

Et stort problem som har fått mye oppmerksomhet de siste årene er innsidehandel, noe myndigheter over hele verden jobber hardt for å stanse. Men, med store penger å tjene og en “forhåpning” som at ingen kan finne ut når noen sladrer om innsideinformasjon, er det fortsatt noe som ser ut til å forekomme ofte i dag, over hele verden. Valutamegler.no fordømmer selvsagt alle typer innsidehandel, og er av den oppfatning at det aldri er verdt risikoen. Hold deg til reglene!

Valutahandel har dessverre andre problemer i stedet. Sentralbanker kan av og til gå inn og støtte en valuta, noe som ofte har en stor effekt. Dette er imidlertid noe vi anser for å være mindre utbredt enn innsidehandel, men en risiko som finnes i visse markedet. Ikke minst fremvoksende markeder gir riksbankene muligheten til å gjøre dette når en valuta er hardt presset, men i større land som USA og Storbritannia og for Euro, er nok dette veldig uvanlig. Federal Reserve ville ikke tillate seg å gå inn og kjøpe dollar med mindre det skjer noe veldig rart. Det samme gjelder selvfølgelig også for den europeiske sentralbanken, eller Bank of England som Mark Carney håndterte veldig bra til tross for alle problemene med Brexit. Risikoen for at for eksempel Riksbanken i Sverige kan gripe inn og handle er selvfølgelig større, ettersom renten der ligger på minus og valutakursen kontinuerlig faller. Senest i 1982 var Sverige i en reell krise, da Riksbanken hevet reporenten til 500 % og sjokkerte markedet. Dette forklares i rapporten fra Sveriges Radio .
Nybörjare inom surfing

4. Best for nybegynnere? (aksjer +1)

Kan man virkelig måle om noe er enkelt eller vanskelig når det kommer til handel med finansinstrumenter på valuta- eller aksjemarkedet? Når det er snakk om risiko, er trolig opsjoner det mest risikable blant nykommere i aksjemarkedet. Utover det tror vi bestemt at valutahandel fremmer mer risikotaking, fremfor alt på grunn av firing. Aksjemarkedet er ofte begrenset til mindre belåningsmuligheter, som 100 % (2x belåning) For valutapar kan 30x belåning raskt skape problemer. Vårt tips til alle nye valutahandlere er derfor: Ta det med ro og vær forsiktig. Det kommer en ny dag i morgen. Heller sakte og sikkert enn for raskt og risikabelt. Hvis du ikke vil sitte på en eiendel i lengre tid og ikke sjekke status særlig ofte, er dessuten aksjemarkedet et bedre alternativ. Hvis du liker raske svingninger og store muligheter, bør du bestemme deg for et budsjett og prøve valutahandel i stedet, med begrenset belåning.

3. Åpningstider (valutaer +1)

En av de store forskjellene mellom aksjer og forex-trading er at du blir tvunget til å være våken i bestemte tidsrom for å kunne handle i aksjemarkedet. Åpningstidene er normalt fra 9 til 17 for de fleste større markedet, i lokale tider. Men, valutahandlere blir aldri tvunget til å begrense seg til et bestemt tidsskjema. Mulighetene er der hele dagen og natten. markedet åpner i Sydney, etterfulgt av Tokyo på mandag morgen, og det stenger i New York på fredags kveld. Det er selvfølgelig ulik likviditet mellom handelssonene, men åpningstidene er mer generøse for de som liker valutaer.

2. Hvordan tjener valutameglere og aksjemeglere penger? (valuta +1)

De fleste valutameglere belaster ingen provisjon i det hele tatt. I stedet tjener de penger på marginene, forskjellen mellom kjøps- og salgskurs. Sider for aksjehandel, som Avanza, tjener på den andre siden normalt penger som en provisjon, i tillegg til forskjellen i kjøps- og salgspris. For deg som handler med finansinstrumenter, er det derfor mer fordelaktig å kjøpe valutaer eller råvarer enn aksjer, i hvert fall når det gjelder transaksjonskostnader.

1. Teknisk analyse fungerer veldig bra for valutahandel (valuta +1)

Teknisk analyse fungerer bedre for valutaer enn aksjer. Grunnen til dette er først og fremst at likviditeten er der, og at en individuell analytiker eller meglerhus ikke kan påvirke valutakursen nevneverdig, mens en aksje lett kan omsettes eller nedskrives, noe som raskt gi effekter. Når SEB eller Morgan Stanley går ut og gir en kjøpsanbefaling, kan man med stor sannsynlighet se at 100 eller 1000 tradere følger rådet deres, noe som normalt medfører at aksjen går opp, forutsatt at ikke hele markedet er i tilbakegang på det aktuelle tidspunktet. For valutaer må det mer til for å påvirke kursene. Hvis du begynner å studere teknisk analyse, vil du raskt merke hvor mye lettere det er å trekke konklusjoner for valutakurser enn for aksjekurser. Den eneste ulempen er kanskje at en form for opplæring innen teknisk analyse mer eller mindre burde være en forutsetning for å begynne å handle. Når du først har lært deg litt om emnet, vil du imidlertid raskt kunne se mulighetene i valutamarkedet.

Konklusjon: Valutahandel vinner med 7 fordeler mot kun 3 positive punkter for “gammeldags aksjehandel”. I to av kategoriene endte det uavgjort mellom de to.

Tips: Hvis du likevel vil handle med aksjer, finnes det massevis av muligheter, til lave kostnader og med alt på ett sted. Sjekk oversiktssiden vår med de beste tradingsidene!


Publisert:
Skrevet av: Marcus

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.