X

Martin fra Drammen

Registrerte seg hos valutamegleren ROInvesting for 19 minutter siden.

» Prøv ROInvesting du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

På siden vår om kryptovalutaer, kan du lese alt om hva digitale valutaer er og hvordan de fungerer. Her finner du også litt grunnleggende informasjon om blokkjede, en virtuell database. Det finnes selvsagt mye mer å fortelle om denne oppfinnelsen som har revolusjonert verden. Det er nettopp dette vi tar for oss på denne siden.

Hva er blokkjede?

Det er dette spørsmålet svært mange stiller seg – hva er en blokkjede? De fleste som er forholdsvis kjent med kryptovalutaer har en idé om hvordan en digital valuta fungerer, men det er få  som har kontroll på den grunnleggende faktoren som får det hele til å fungere. Det er nettopp det en blokkjede er – den grunnleggende faktoren.

Blokkjede er unektelig en genial oppfinnelse. Det var denne puslespillbiten som manglet for å opprette en stabil, digital valuta, og det var denne enkle løsningen vi nevnte på siden vår om kryptovalutaer. Grunnleggeren av bitcoin, Staoshi Nakamoto (muligens et pseudonym for en person eller en gruppe), var geniet som kom på dette relativt lite sofistikerte systemet. Når vi ser nøye på det er det nemlig svært grunnleggende.vad är en blockchain

Blokkjede er en metode for en internettbruker å overføre digital eiendom til en annen internettbruker, som gjør overføringen sikker. “Sikker” på en slik måte at alle vet at transaksjonen har funnet sted, og ingen kan stille spørsmål ved transaksjonens gyldighet.

Det er med andre ord en måte for person “A” å bytte betaling mot en tjeneste eller produkt fra person “B” foran “vitner”, som kan vitne om at transaksjonen har funnet sted.

Siden lanseringen har imidlertid blokkjede utviklet seg videre til noe enda større en en base for en fungerende, digital valuta. Ved å la digital informasjon distribueres uten å bli kopiert, har blokkjede-teknologi skapt grunnlaget for en ny type internett. Selv om den grunnleggende tanken var å bygge en base for digital valuta, har nå de smarte tech-nerdene begynt å finne mange flere bruksområder.

Hvordan fungerer en blokkjede?

Alle transaksjoner må bekreftes av alle “parter” i en blokkjede. Vi kan bruke Wikipedia som et eksempel, da det er nært nok virkeligheten, og gir et tydelig bilde av hvordan det faktisk fungerer.

Blokkjede gir medlemmene tillatelse til å oppdatere og bekrefte informasjon, akkurat som Wikipedia. Disse medlemmene kan notere og bekrefte hvordan informasjonen endres og oppdateres. Informasjonen skapes dermed ikke av én enkelt person, men det er et resultat av bekreftelse fra flere parter. Ingen har full kontroll.

Når en transaksjon utføres på en blokkjede, må alle medlemmer bekrefte transaksjonen for at den siste oppdateringen skal bli offisiell. I motsetning til Wikipedia, kan ikke medlemmene redigere informasjonen, men kun bekrefte om den er riktig eller ikke.

Mens Wikipedia er bygd på det vi kjenner som world wide web, eller www, er blokkjede bygd på en individuell, sentral server. I utgangspunktet gjelder samme prinsipp, selv om det er atskilt fra det vi kjenner som “internett”. Hvert medlem av nettverket har tilgang til den sentrale serveren, og kan bekrefte informasjonen. Når en bruker, eller besøkende, deretter surfer på Wikipedia, ser de den siste oppdateringen av informasjonen, også kjent som “master copy”.

Kontrollen av informasjonen er eksklusiv for administratorer, eller medlemmer, mens informasjonen i seg selv er offentlig.

Blokkjede har fungert perfekt uten store problemer siden det ble lansert i 2008 i forbindelse med bitcoin. Eventuelle problemer med bitcoin kan kobles direkte til hackingforsøk eller feil hos medlemmer. Problemene ligger dermed direkte i den menneskelige faktoren (uærlige hensikter eller menneskelige feil), og ikke i det underliggende konseptet.

Hva er en blokkjede-lommebok?

En blokkjede-lommebok er en personlig “lommebok” som kun du har tilgang til, litt som PayPal eller en vanlig bankkonto. Lommeboken består av en ID, ditt eget passord og en totrinns bekreftelsesprosess.

Din lommebok-ID består av en ganske lang serie av bokstaver og sitall, som fungerer som brukernavnet ditt. Du finner dette hvis du klikker på “wallet information” under kontoinnstillinger. Selv om det er ditt unike ID, kan du ikke bruke det til å be om betaling eller sende penger. For å utføre transaksjoner, trenger du en spesifikk adresse, alternativt en QR-kode, som endres etter hver transaksjon. Bitcoin wallet

Du kan også laste ned en mobilapp som gir deg tilgang til lommeboken din. Dette er et praktisk alternativ nå som vi bruker smarttelefonen til omtrent alt.

Hva er en hardfork?

En hardfork er en oppdatering som fører til en helt ny versjon av den eksisterende koden som utgjør en blokkjede. På norsk kan vi kalle det en “forgrening”, noe som leder til en ny “gren”. Det er en teknisk implementering som må gjøres, ettersom alle medlemmer må bli enige om felles regler for å betjene en blokkjede.

Kort forklart er en slik hardfork (fra det engelske ordet “road fork”, der veien forgrenes og fører til ulike destinasjoner), en oppdatering som fører til at nye funksjoner blir lagt til (i form av sikkerhet, funksjoner osv.), eller at transaksjonshistorikken blir oppdatert.blockchain hardfork

Når kryptovalutaer blir oppdaterte, må også protokollen oppdateres. Disse oppdateringene kan komme i mange forskjellige former, for eksempel at maksstørrelsen av en blokk i en blokkjede må økes (slik bitcoin gjorde i sin aller første ekte hardfork, da de endret størrelsen fra 1 MB til 8 MB). En hardfork er en oppdatering som ikke er kompatibel med tidligere versjoner av programmet. Derfor må alle medlemmene også oppdatere systemene sine for å opprettholde kompatibiliteten og kunne fortsette å være en del av nettverket når de implementerer en hardfork.

Dette kan også føre til eliminering av useriøse medlemmer og forbedre bekreftelsesprosesen. En hardfork kan også brukes til å lage noe helt nytt, for eksempel en helt ny kryptovaluta. Det var nettopp slik litecoin ble opprettet.

Skaperne av litecoin oppdaterte den eksisterende koden for blokkjeden som bitcoin er basert på, og laget et helt eget produkt av den nye blokkjeden som ble utviklet (og som har fortsatt å utvikle seg, og vil fortsette å utvikle seg).

Hardfork og softfork

En “fork” er et resultat av en avtale mellom utviklerne og medlemmene i en blokkjede. I motsetning til en hardfork, kan en softfork fremdeles brukes av medlemmene, uten at de må oppdatere systemene sine. Selv om et medlem ikke oppdaterer systemet sitt, kan de se alle transaksjonene og bekrefte dem.

Tidligere eksempler på en slik softfork, er oppdateringer som BIP 66 som endret signaturen for validering, samt P2SH, som fendret formateringen for lommebokadresser.

Kryptovalutaer og blokkjede

En blokkjede kan ikke brukes til alle kryptovalutaer, men de fleste kryptovalutaer begynner sine egne blokkjede. Enkelte kryptovalutaer er opprettet ved utvikling av helt egne og unike blokkjeder, mens andre er opprettet som en forgrening av eksisterende blokkjeder.

Blokkjede og bitcoin

Den aller første blokkjeden som ble utviklet var for bitcoin. Det var løsningen på problemet som hindret en fungerende, stabil, digital valuta. Vi må dermed bare takke Satoshi Nakamoto for hans geniale, enkle løsning, som kan komme til å forandre verdensøkonomien slik vi kjenner den. I dag kan du handle BTC like enkelt som du kan handle valuta online. Spørsmålet er bare hvor lenge det tar før vanlige valutaer forsvinner helt.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.