X

Even fra Lillehammer

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 14 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Bitcoin og andre kryptovalutaer blir stadig mer populærte som samtaleemne og investeringsalternativ for  valutahandel på nettet. Flere og flere mennesker blir interesserte i konseptet kryptovaluta, og fremfor alt bitcoin, som skaper overskrifter takket være prisen som stiger i rasende tempo. Bitcoin er også et tema for regjeringer rundt omkring i verden, og er nå et tema som blir tatt seriøst når man snakker om økonomi.

Dette relativt nye emnet er imidlertid fremdeles ganske diffust for mange. Derfor har vi skrevet denne siden slik at du kan få all informasjon du trenger om bitcoin. Her kan du lese alt om kryptovalutaer og til og med om hvordan blokkjeder fungerer. Bitcoin (forkortet BTC på valutamarkedet) bør nemlig ikke anses som eksklusivt lenger. For å forstå hvordan det hele fungerer, må du ha grunnleggende kunnskap om teknologien som står bak. Hvis du ikke allerede har lest sidene våre om kryptovalutaer og blokkjeder, anbefaler vi det på det sterkeste.

Her får du alt du trenger å vite om bitcoin, den digitale valutaen som revolusjonerer verdensøkonomien

Hva er bitcoin?

Bitcoin er en digital valuta som fungerer på samme måte som gull og vanlite penger – det har en verdi og en pris.

Bitcoin var den første kryptovalutaen som ble introdusert på markedet for digitale valutaer. Lanseringen skjedde i 2009 av skaperen Satoshi Nakamoto (som trolig er et pseudonym for en person eller en gruppe), som hadde funnet løsningen på et problem som hadde plaget mange før ham – hvordan skape en stabil og pålitelig digital valuta.

Det finnes mange fordeler med kryptovalutaer (du kan lese mer om disse nedenfor), og denne nye teknologien åpner mange nye dører for sikker og trygg handel. Den største forskjellen mellom valutaer som dollar og euro (og andre fiat-valutaer) er at bitcoin har en verdi som er basert på helt andre faktorer. Vi ønsker å påpeke at begrepet “verdi” ikke må forveksles med “pris” for valutaen.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

eToro logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: € 200
Beskrivelse: Valutahandel & aksjer med fleksibel giring. Du velger.
67% av private investorer taper penger når de handler CFD-er hos eToro.

AvaTrade logo

Vurdering: 9.29/10
Minste innskudd: € 100
Beskrivelse: Bli en vinner. Gjør som Manchester City, kjør AvaTrade.
71 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos AvaTrade.

Capital logo

Vurdering: 9.57/10
Minste innskudd: 20 EUR
Beskrivelse: Smartere valutahandel ved hjelp av AI fra Capital.com
71.2 % av individuelle investorkontoer taper penger når de handler CFD-er.

Verdien av bitcoin er basert på noe så grunnleggende som tilbud og etterspørsel, muligheter for bruk, samt tilgjengelighet. Dette er noe vi lærer i introduksjonskurset i økonomi. For å verdsette bitcoin, må vi se på de teknologiske aspektene, sosiale fordeler, overførbarhet, evne til å beholde verdien, nettverket samt den vitenskapelige verdien som kryptovalutaer nå tilfører.

I henhold til definisjonen, er “verdifull” noe som er både nyttig og har begrenset tilgjengelighet. Ta gull som et eksempel: Gull er relativt verdifullt fordi det er sjeldent, vanskelig å finne, og det er begrenset tilgjengelighet. Gull har dessuten en rekke ulike bruksområdet, ikke bare som pyntegjenstander eller for å bevare verdi, men også til teknologisk og vitenskapelig bruk. Disse egenskapene genererer en verdi som er priset i henhold til markedets tilbud og etterspørsel.

Akkurat som gull, er også tilgangen til bitcoin begrenset. I skrivende stund finnes det like over 16 millioner BTC i sirkulasjon, og taket er satt til 21 millioner. Det kommer aldri til å finnes mer BTC enn det, slik at tilgjengeligheten av eiendelen er helt gjennomsiktig og kjent for alle som er interesserte i bitcoin.

Det er også mulig å dele opp bitcoin, akkurat som med gull. En BTC er alltid en BTC, akkurat som ett kilo gull alltid er ett kilo gull. Men, det er mulig å bruke en del av en BTC, eller en brøk, som betaling eller investering, og det er lett å bekrefte en transaksjon (takket være blokkjeden).

Verdien er derfor basert på fordelene som bitcoin tilbyr. Prisen for bitcoin er noe helt annet, og er basert på faktorer vi nettopp har nevnt – tilbudet og etterspørselen på markedet.

Fordeler med bitcoin

Vad är bitcoin? Frågetecken!Fordelene med bitcoin sammenlignet med “vanlige” valutaer, er at det er lynraskt, grenseløst, desentralisert, og basert på åpne, tilgjengelige og gjennomsiktige protokoller. Verdien er dessuten ikke basert på BNP eller politiske og økonomiske faktorer som utenrikshandel, inflasjon/deflasjon eller sentralbanker.

Den vitenskapelige verdien ligger i hvordan kryptovalutaer kan forandre verdensøkonomien (til det bedre). Satoshi Nakamoto kom med en løsning på det økonomier kalle Byzantine General’s Problem, problemet med å forhindre muligheten til å bruke et beløp mer enn én gang før en transaksjon blir bekreftet. Problemet med løst med blokkjeder, og bitcoin kunne lanseres som en sikker, trygg og pålitelig (digital) valuta via en åpen og delt bokføringsprosess.

Den teknologiske verdien ligger i at valutaen er desentralisert. Bitcoin blir distribuert via et nettverk av medlemmer. Det finnes dermed ingen sentral server som kan stenges, og valutaen er uavhengig av dette. Derfor er BTC motstandsdyktig mot sensur, og kan ikke slås av. Dette er et kritisk aspekt, da det betyr at bruken av BTC ikke kan påvirkes av en ekstern autoritet, mening eller handling.

Den sosiale verdien ligger i at bitcoin og blokkjede eliminerer upålitelighet. Siden alle transaksjoner gjøres gjennom en åpen og delt prosess for bokføring mellom alle medlemmer, er det ikke nødvendig å stole blindt på én individuell enhet. Det kreves ingen tredjepart, som en bank eller en sentral distributør, til å fungerer som mellommann og holde likvide midler mellom kjøpere og selgere. Dette “upålitelighetsfrie” aspektet av bitcoin eliminerer all risiko forbundet med å blande inn en tredjepart, og man trenger ikke å bekymre seg for en ekstern autoritet.

Overførbarheten og evnen til å bevare verdien ligger delvis i sikkerheten i systemet, og delvis i sikkerheten i selve valutaen. Valutaen kan kopieres flere ganger, men kan kun brukes én gang. Du kan kopiere bitcoin-lommeboken din flere ganger, slik at du har tilgang til den via flere datamaskiner og/eller smarttelefon og nettbrett. På denne måten kan samme BTC finnes på flere virtuelle kilder. Så snart du foretar en transaksjoner fra en av kildene, blir den imidlertid del av blokkjeden. Hvis du prøver å foreta en sekundær transaksjon med de samme pengene, går den ikke igjennom, og den blir annullert av medlemmene.

Sikkerheten i systemet er skapt via generering av selve adressen: En transaksjon utføres ved å bruke en privat “nøkkel” for å bekrefte at du er den du er, og transksjonen krever dessuten at du sender den til en unik adresse. Dette er en offentlig adresse, som er generert fra en personlig og privat “nøkkel”. Dermed kan du ikke foreta en transaksjon til en e-lommebok som ikke er verifisert.

Nettverket tilbyr en verdi i sitt desentraliserte oppsett. Alle medlemmer må bekrefte en transaksjon, og jo flere medlemmer og i større grad de er spredt rundt på jorden, jo større er representasjonen av nettverket og sikkerheten. Bitcoin er designet slik at det kreves samtykke fra alle medlemmer, og jo større spredning, desto mer robust blir nettverket, som skaper en mer verdifull blokkjede.

Den kanskje største fordelen med Bitcoin er at det er utrolig vanskelig å forfalske valutaen. Det er i hvert fall slik i dag, men hvem vet hva folk finner opp i fremtiden.

Hva er bitcoin cash?

Bitcoin Cash
Bitcoin cash (kjent som BCH på markedet) ble skapt etter en såkalt hardfork den 1. august 2017. Denne valutaen er basert på samme blokkjede som bitcoin. BTC forblir i sin egen form, og BCH er en forgrening fra samme blokkjede. Den eksisterer nå i sin egen form og drives på en helt ny og egen blokkjede.

Bitcoin cash er i bunn og grunn en nøyaktig kopi av bitcoin, men det finnes en stor forskjell. Denne forskjellen ligger i størrelsen på blokkene i blokkjeden til BTC og BCH. Størrelsen er avgjørende for hastigheten på transaksjonene, og også antall transaksjoner per sekund.

Etter hardforken den 1. august 2017, har alle som eier bitcoin også bitcoin cash. Forgreningen skjedde på blokk nummer 478558, for de som er interessert i å vite det.

›› Les mer om Bitcoin Cash her

Handle Bitcoin

For å kjøpe bitcoin på nettet, trenger du ikke nødvendigvis å ha en e-lommebok. Det holder å ha en konto hos en valutamegler som tilbyr kryptovalutaer. En e-lommebok brukes mest til å håndtere transaksjoner med bitcoin. Hvis du vil kjøpe BTC eller investere i det, anbefaler vi disse valutameglerne som tilbyr både valutahandel og handel med kryptovalutaer, først og fremst bitcoin.

  • Plus500 – lar deg handle bitcoin med CFD-er. Risikoadvarsel: 86% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel hos Plus 500.
  • AvaTrade
  • eToro – lar deg investere i bitcoin uten å bytte ut en annen valuta. Her er det altså ingen vanlig swap, men en ren investering.
  • Markets.com
  • EasyMarkets
  • IG Markets
  • Trade.com – tilbyr 11 ulike kyptovalutaer

Handle bitcoin cash

Valutameglere er ikke superraske på å ta til seg nye valutaer som kryptovalutaer. Derfor finnes det mange færre alternativer for de som vil kjøpe bitcoin cash. Vi er imidlertid overbeviste om at mange flere kommer til å legge til dette alternativet i fremtiden. For øyeblikket holder vi oss imidlertid til det vi vet med sikkerhet.

Den som vil kjøpe BCH kan prøve disse valutameglerne på nettet:

  • Plus500: Risikoadvarsel: 86% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFD-handel hos Plus 500.
  • AvaTrade

Bitcoin-mining

Bitcoin-mining, eller utvinning, er prosessen med å lage bitcoin. Hvordan oppstår bitcoin, og hvordan skapes den digitale valutaen? Når et lang har behov for å lage nye penger, går de til sentralbanken, som produserer nye sedler. Slik er det selvsagt ikke med kryptovalutaer.

For å opprette BTC, må et medlem, en “miner”, eller utvinner, verifisere BTC-transaksjoner og legge dem til i den åpne og delte regnskapsprotokollen, blokkjeden. For hver blokk som legges til i kjeden, opprettes en del av en ny BTC. Utvinneren får en del av den i gjengjeld for utført arbeid, og det er det som er insentivet for å utføre denne jobben. Når alle 21 millioner BTC er utvunnet, opphører prosessen, og BTC har nådd sin fulle verdi og potensiale.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.