X

Theo fra Tromsø

Registrerte seg hos valutamegleren Capital for 11 minutter siden.

» Prøv Capital du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Mange vurderer aksjeindekser med CFD-er når aksjemarkedet faller brått. Dette er en enkel måte for å få eksponering mot et bestemt marked eller sektor. Du kan gå både langt eller kort, dvs. at du tror et bestemt lands aksjer eller industri skal gå opp eller ned. Det finnes mange ulike typer instrumenter som kan brukes ved handel med aksjeindekser, og her går vi gjennom de aller vanligste: Fond, CFD-er og ETF-er. Hva er mulighetene og risikoen med de ulike alternativene?

Hvorfor øker interessen for aksjeindekser så mye?

I takt med at aksjemarkedet svinger ned, vender 300 % flere nye tradere seg til internasjonale, online tradingmeglere som tilbyr handel med indekser gjennom CFD-er. Dette er en enkel måte for å få eksponering mot et bestemt marked, som Spania, Italia eller Tyskland som akkurat nå står ovenfor store utfordringer.

Hva er de største fordelene med å handle aksjeindekser?

Du får mye større spredning ved handel med aksjeindekser sammenlignet med tradisjonelle aksjer der du satser “alt på ett kort“. Ved å handle bredt kan du være med på hele oppgangen, eller nedgangen hvis du tror på det. Det er stor fleksibilitet i mange indekser, som CFD-er og ETF-er. Disse kan handles hjemmefra eller via mobilen hvis du foretrekker det.

Hva er den største ulempen med å handle aksjeindekser?

Problemet med fond akkurat nå er at selv større selskaper har stengt fond de siste ukene. Koronakrisen gjør at ulike fond for øyeblikket ikke vil betale ut penger til folk som ønsker å selge seg ut. Vi anbefaler derfor ingen å handle fond akkurat nå. I stedet kan det være en idé å gå for EFT-er eller CFD-er. Disse er laget for at investorer skal kunne velge både shorting og kjøp. Selskapene der har ingen problemer, og gir alle muligheten til å tjene store penger ved handel på aksjeindekser som Nasdaq 100, S&P500, Dax i Tyskland, Spain 35, Italy 40 osv. Den største risikoen med CFD-er og ETF-er er at man går inn med for lite penger og satser med for høy giring. Vårt tips er: Sett inn en litt større sum, helst ikke mindre enn 5000 kr, men gjerne 10 000 kr eller mer. Da slipper du høy giring, og kan handle trygt selv når børsen og aksjeindeksen er svært volatile.

Hva er en aksjeindeks?

Alle større land, og til og med visse større sektorer, har indekser du kan handle. Eksempler på velkjente indekser du sikkert har hørt om er Nasdaq eller Nasdaq 100 (de 100 største selskapene på Nasdaq). Andre velkjente indekser inkluderer svenske OMX 30, som er basert på de 30 største børsnoterte selskapene i Sverige, japanske Nikkei 225, britiske FTSE 100, spanske Spain 35, italienske Italy 40 eller tyske DAX 30. Tallene som er oppgitt indikerer hvor mange selskaper som inngår, for eksempel 225 stk. for japanske Nikkei og 100 for britiske FTSE.

Hvilke aktører kan man handle indekser hos i dagens marked?

Vi anbefaler at du unngår fond akkurat nå. De er ikke skapt for stor nedgang, og du kommer garantert til å få problemer med å ta ut penger i mange av dem. Hvis du blir nektet å ta ut penger og aksjeindeksen går i feil retning, er det ikke spesielt gøy. Da har du ingen flere penger å investere.

Vi foreslår i stedet at du benytter en pålitelig valuta-, aksje- eller online tradingmegler som Skilling (med BankID), AvaTrade (bredt utvalg) eller NS Broker (mest transparent, oppgir alle likviditetstilbydere). Det skandinaviske selskapet Skilling tilbyr en egenutviklet, kraftig plattform som heter Skilling Trader. Her får du alt du trenger, også på mobilen. De har også en alternativ plattform, kalt Skilling cTrader. Du bør starte med minst 1000 kr hvis du vil handle med ekte penger, men du kan også prøve deg først med en demokonto hos Skilling. Alle får automatisk en slik demokonto når de registrerer seg. Prisene er veldig gjennomsiktige, selv når du beholder posisjoner i lang tid. Du kan vise alt i egen valuta. I tillegg tilbys fleksible grafer, og du kan velge mellom mer enn 20 ulike indekser.

Hva kreves for å komme i gang med indekstrading?

Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å følge noen få enkle steg. Vi viser deg hvordan du kan komme i gang på få minutter.

Skilling: Enkel trading
Alternativ 1: Skilling
1. Du begynner automatisk med en demokonto, men hvis du vil investere ekte penger, må du også via steg 2.
2. Bekreft identiteten din med BankID eller last opp et bilde av pass eller ID-kort.
3. Begynn å handle hos Skilling!

NS Broker hemsida
Alternativ 2: NS Broker
1. Velg en demokonto for å teste tjenesten.
2. Bekreft identiteten din ved å laste opp et bilde av pass eller ID-kort hvis du vil handle med ekte penger.
3. Bekreft adressen din med en regning fra de siste to månedene hvis du vil handle med ekte penger.
4. Begynn å handle hos NS Broker!

AvaTrade på mobil
Alternativ 3: AvaTrade
1. Velg en demokonto eller standardkonto med ekte penger hos AvaTrade.
2. Last opp bilde av pass eller ID-kort.
3. Bekreft adressen din med en telefon- eller strømregning som er maksimalt to måneder gammel.
4. Begynn å handle hos AvaTrade!

Er det lurt å handle indeksfond nå?

Generelt sett kan man si at det i prinsippet er bra, ettersom man får så stor spredning. Men, de fleste fond er ikke bygd for nedgangstider, som i blant varer i 18 måneder eller mer. Risikoen er at du kan bli innlåst i et fond i opptil ett år, eller mer. Da har du ingen mulighet til å ta ut pengene.

Hva er positivt med indeksfond? Kan gi god vekst i et oppadgående marked.
Hva er negativt med indeksfond? Relativt få indeksfond tilbyr shorting eller multistrategier som gjør det mulig å tjene penger i nedadgående markeder. Mange fond stenger helt for uttak, i opptil et år eller mer, noe som øker risikoen, reduserer likviditeten og låser deg fast i et bestemt indeksfond. Dette er den største risikoen med fond akkurat nå.

Hva er de beste tradingmulighetene i et nedadgående marked?

Indekstrading er et sikkert stikk for å få risikospredning og unngå å bli for innsnevret på en bestemt aksje eller noen få aksjer. De fleste aksjeindekser for store land i Europa og Asia har falt mye den siste tiden. Av de globale indeksene som er tilgjengelige for omsetning, har Italia (MIB 40) og Spania (Spain 35) falt mest, selv om Tyskland (DAX 30), Frankrike (CAC 40) og Japan (Nikkei 225) også har falt mye; mer enn 20 % det siste året. Les videre for å finne ut mer om hva som skjer i aksjeindeksen i de ulike landene, samt hvilke sektorer som dominerer. Dette kan gi deg et bedre innblikk i hva som er best for indekstrading akkurat nå.

Hva inngår i indeksen Italy 40 (MIB)?

Som de fleste lands indekser, inngår de aller største selskapene. I dette tilfellet inngår 40 selskaper i Italy 40 Index.
Hver kontrakt er verdt: € 5, men du kan også handle 1/10-kontrakter, noe som er € 0,50 per 10-dels kontrakt.
Verdi per endringspunkt: € 5 ved normaltkontrakt, eller € 0,50 ved 0,1-kontrakt, noe som også er populært å handle.
Hva er spredningen: På fredag (20. mars) var kursen 15 649 for kjøp, og 15667 for salg hos Skilling. Altså skiller det 18 punkter mellom kjøp og salg.

Hvor kan jeg  handle? Skilling har lavest spredning og raskest ordreavslutning, men NS Broker er også veldig bra.

Minste sum du alltid må ha på kontoen? 10 % av posisjonens verdi. Eksempel: Hvis du kjøper 1000 kontrakter for totalt 5000 EUR, må du alltid ha igjen minst 500 EUR på saldoen din. Vi anbefaler imidlertid at du har minst 50 % av posisjonens verdi på kontoen din, men gjerne 100 % eller mer. Handle smått og sikkert. Du tjener ikke like mye på én gang, men det lønner seg gjerne å tenke langsiktig.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.