X

Alexander fra Bodø

Registrerte seg hos valutamegleren Capital for 32 minutter siden.

» Prøv Capital du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Den svenske kronen har i noe tid hatt det tøft, spesielt mot euroen – men nå ser den også ut til å svekkes mot andre store valutaer, som USD, GBP og CHF. Er dette en midlertidig nedgang, eller kommer SEK til å fortsette å svekkes og få valutahandlere til å bli urolige?

I starten av 2021 ble det slått fast at den svenske kronen var blant de 36 valutaene med best utvikling i 2020 – til tross for pandemi og en global økonomisk krise. I fjor steg SEK totalt 13,8 mot dollaren. Denne utviklingen kan til en viss grad forklares med en veldig svak valutakurs i starten av 2020. Riksbanken gikk dessuten bort fra minusrenten og den tidligere ganske unike rentepolitikken. Mange andre land, inkludert USA, senket renten i 2020, noe som gav en styrket svensk krone mot dollaren.

Det er imidlertid viktig å poengtere at dette ikke nødvendigvis betyr at den svenske kronen er sterk. Situasjonen er mer nyansert enn som så. Den svenske kronen styrket seg kraftig mot USD i fjor, men dollaren svekket seg også kraftig mot praktisk talt alle valutaer. Videre har kronen også hentet inn en del mot både euro og det britiske pundet, men dette er også innledet av flere års svekkelse på grunn av gjentatte, svenske rentenedsettelser. Den svenske kronen har altså styrket seg i 2020 og i starten av 2021 – men den er langt fra sterk.

Ifølge mange analytikere er fremtidsutsiktene dessverre mindre positive for den svenske kronen, og innhentingen fra fjoråret har kanskje kommet til veis ende. Tekniske analyser antyder at SEK sannsynligvis kommer til å svekkes mot EUR samt USD, GBP og CHD det kommende året. Hvis du er valutahandler og har lyst til å handle SEK, kan det med andre ord være best å gå kort og shorte posisjoner i stedet for å investere.

Analytiker har større tiltro til EUR fremover

Analytikere hos blant annet TradingCentral har spådd en sterkere euro og svakere svensk krone i nær fremtid. Analysen er blant annet basert på den tekniske indikatoren MACD – glidende konvergens/divergens – som har fortsatt å bryte gjennom nullnivået. Dette er et mønster som indikerer at fortsatt økning er mulig, eller til og med sannsynlig. Prognosen har ført til at mange valutahandlere har unngått langsiktige investeringer i den svenske kronen, og i stedet shorte eller gå lang i euro.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Prøv en ledende, skandinavisk valuta- og kryptomegler. Test Skilling nå!
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Dårligere utvikling mot flere store valutaer

Den svenske valutaen styrket seg mot den amerikanske dollaren i løpet av 2020. Dette er mye takket være at Riksbanken, den svenske sentralbanken, for første gang på flere år gikk bort fra strategien med minusrenter og i stedet vedtok en rentepolitikk som er mer lik den i de fleste andre land. Samtidig utførte USA en rekke tiltak for å takle den økonomiske krisen, inkludert rentenedsettelse og påfylling av enorme mengder penger i statskassen – noe som fikk USD til å rase.

I dag koster 1 USD kun 8,32 svenske kroner. Til sammenligning var prisen 9,81 SEK for nøyaktig ett år siden. Kronens triumf mot dollaren ser imidlertid ut til å bli brutt i nær fremtid – blant annet i følge TradingCentrals analyser, der både MACD og RSI blir brukt som indikatorer. Dette er et trendbrudd som delvis kan forklares med at pandemien løsner grepet om USA raskere enn antatt, takket være den raske vaksinasjonstakten.

CHF og GBP ser også ut til å styrke seg mot SEK

Det er ikke bare mot USD og EUR at den svenske kronen ser ut til å få det litt tøffere fremover. Det er indikasjoner på at både det britiske pundet og CHF kommer til å styrkes mot SEK. Analyser fra TradingCentral viser tegn på at utviklingen for den svenske kronen, både i CHF/SEK og GBP/SEK, kommer til å gå dårlig både på kort og lengre sikt.

Når det gjelder CHF, har kronen styrket seg en del siden andre/tredje kvartal i fjor. I mai 2020 kostet 1 CHF hele 10,08 svenske kroner, mens kursen i dag er nede på 9,24. Siden slutten av mars har det imidlertid vært en svak stigning, og analytikere spår at francen kommer til å fortsette å styrke seg både på kort og lang sikt. I følge flere prognoser spås kursen å ligge på nærmere 9,50 om ett år og drøyt 10,40 om fem år. Dagens kurs ligger på 9,217–9,249.

Den svenske kronens kurs mot det britiske pundet har gått både opp og ned det siste året, men uten ekstrem volatilitet. GBP styrket seg kraftig mot USD i fjor, og det samme gjorde den svenske kronen. Det er delte meninger om hvordan utviklingen for GBP/SEK kommer til å se ut i fremtiden. I følge TradingCentrals tekniske analyser, er det indikasjoner på at SEK kommer til å svekkes mot GBP i fremtiden. Den nåværende valutakursen er 11,74  SEK for 1 GBP – men både RSI og MACD indikerer en innhenting for pundet, og en økning som kan gå over 12 SEK.

eToro logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: € 200
Beskrivelse: Prøv valutahandel med copy trading hos et av markedets mest moderne meglere. Prøv eToro i dag!
67% av private investorer taper penger når de handler CFD-er hos eToro.

Her kan du shorte SEK

Det meste tyder på at det ikke er tid for lange posisjoner i SEK fremover. Hvis du er enig i prognosene, og ønsker å shorte SEK, er det mange gode meglere å velge blant.

Skilling er en av Skandinavias mest populære valutameglere – med norsk plattform, lav spreads og flere valutapar med SEK. AvaTrade og Capital er også to førsteklasses alternativ som er lisensierte i EU. Nettsidene deres er tilgjengelige på både svensk og dansk.

På Valutameglers liste over de beste valutameglerne, finner du flere aktører. Her kan du også lese grundige og objektive anmeldelser.


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.