Hvordan påvirkes USD/RUB av oljeprisen?
Vladimir Putin overtok den russiske makten i 2000, og har dermed styrt landet i 20 år. Oljeprisen er som alltid viktig for den russiske presidenten og Russland, så vel som for andre oljerike land, inkludert Saudi Arabia, USA og Irak. Men, hvordan påvirkes egentlig rubelen av oljeprisen og verdien på USD/RUB? Her ser vi nærmere på nettopp dette og mye mer.
Hvordan har oljeprisen beveget seg de siste fem årene?
Frem til 2015, da oljeprisen steg fra 20 USD per fat til så mye som 140 USD per fat, kunne man handle valutaparet USD/RUB til rundt 30. Deretter falt oljeprisen kraftig, og prisen på WT-olje falt til dagens nivåer på mellom 30 og 40 USD per fat. Dette anses som slutten av Russlands “gullæra” av skyhøye oljepriser, og dermed falt rubelen markant mot dollaren.
Samtidig steg valutaparet USD/RUB mer enn 100 prosent, til 70. Det er verdt å merke seg at både oljeprisen og USD/RUB nå handles på samme nivåer som i 2015.
En kort, men intensiv oljepriskrig
Tidligere i år hadde vi en omfattende oljepriskrig mellom Saudi-Arabia og Russland, blant annet omskrevet i Financial Times og Dagens Næringsliv. Denne mye omtalte oljepriskrigen tok USD/RUB til et enda høyere basisnivå. Den forrige toppen for USD/RUB inntraff akkurat da WTI falt til 20 dollar (og til og med under 0 på enkelte markeder). Siden 2015 har det vært en nesten perfekt invertert kurve mellom oljeprisen og USD/RUB.
Dermed er oljeprisen en av de viktigste grunnleggende faktorene som definerer valutaparet USD/RUB. Jo høyere oljepris, jo bedre er det for den oljeeksporterende, russiske økonomien, og dermed blir rubelen sterkere. Dette gjør det enklere for valutahandlere å spå utviklingen for USD/RUB. Når oljeprisen går opp, blir normalt rubelen sterkere, noe OPEC rapporterte i månedsrapporten sin. Ved en lav oljepris, som i dag, er normalt rubelen svært svak. Se grafen nedenfor.
Rubelen fra et grunnleggende synspunkt
Strategisk sett befinner USD/RUB seg på en nedadgående trend, det vil si at den russiske valutaen styrkes mot USD. Denne trenden skyldes at den amerikanske økonomien har kollapset de siste månedene, og FED (den amerikanske sentralbanken) spår at denne situasjonen blir langvarig. Selv om mange andre utviklingsøkonomier med valutaer som MXN, BRL og PRY er i ferd med å svekkes, ser det ut til at den russiske rubelen er i ferd med å styrkes. Som vi ser i diagrammet ovenfor, utfordres sjelden trender, selv etter en hausse-artet kamp. Snarere blir de testet. For eksempel kan årene mellom 2000 og 20015 anses som en periode med relativ stabilitet for USD/RUB, med en motstand på eller under 30. Årene mellom 2003 og 2008 viser en treg nedgang. Dette endret seg med den ovennevnte stigningen i oljeprisen, som presset USD/RUB til langt over 30.
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Handle USD/RUB hos Skilling, og dra nytte av svært raske oppgjør. Prøv nå!
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
Ukesdiagrammet for USD/RUB nedenfor viser et ustabilt bilde med en underliggende, oppadgående bane. Neste steg er kanskje at USD/RUB begynner å teste motstanden på 62–63, som enten blir brutt, eller så fortsetter valutaen opp mot 69–70 igjen.
Hvis oljen fortsetter å øke i pris, er det sannsynlig at RUB kommer til å vinne terreng mot den amerikanske dollaren både på kort og lang sikt. I verste fall kommer det til å holde seg stabilt på dagens nivåer. Det burde fungere som en ideell bakgrunn for valutahandel, med mindre oljeprisen viser et betydelig fall igjen.
Rubelen: kort historikk
Den russiske rubelen (russisk: российский рубль) benyttes i Russland, de to utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia, hvis uavhengighet kun anerkjennes av Russland, samt et begrenset antall andre land. Valutakoden er RUB, og 1 rubel deles inn i 100 kopek. I skrivende stund tilsvarer 10 norske kroner rundt 72 rubel.
Rubelen gjennomgikk en valutareform i 1998, da 1000 gamble rubel (RUR) ble byttet ut med én ny rubel (RUB). Den russiske og sovjetiske valutaen har alltid hatt navnet rubel, og i 1710 innførte tsar Peter I underenheten kopek.
Etter hyperinflasjonen i krigs- og revolusjonsårene, ble den andre rubelen raskt innført. Dette skjedde mellom 1. januar og 31. desember 1922. Etter hvert ble denne rubelen erstattet av ytterligere en papirrubel mellom 1. januar 1923 og 6. mars 1923. Først med den fjerde rubelen, som ble innført 7. mars 1924, fikk valutaen en fast verdi, da den ble knyttet til en bestemt gullverdi. Samtidig begynte man å prege mynter. Etter krigen ville sovjetstaten redusere pengemengden, og trakk dermed alle rubelsedler for å erstatte dem med en femte rubel til en tiendedels kurs (mynten ble ikke påvirket).
I 1961 ble det gjennomført en tilsvarende reduksjon i pengemengden, og den sjette rubelen ble innført. Rubelen fikk en formell gullmyntbase, og én rubel tilsvarte 0,987412 gram gull. Folket hadde imidlertid ingen mulighet til å bytte sedler mot gull.
Den sjette rubelen var lenge ikke-konvertibel, men ble det i løpet av sovjettidens siste år. I 1992 ble den sovjetiske rubelen (valutakode SUR) erstattet av den russiske rubelen (valutakode RUR). Den sjuende serien ble innført 1. januar 1998, og valutaen fikk da koden RUB. Prøv trading med USD/RUB hos Skilling, vår favoritt blant valutameglerne.
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading med rubel hos Skilling er en sikker sak. Prøv du også!
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.
Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot
TAGGER
Andre lignende nyheter
Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.AvaTrade, en forex- og CFD-megler, har nå begynt å tilby handel med tre nye digitale valutaer. Nå er...
Dette andre innlegget i miniserien om de syv dødssynder for valutahandel på nettet handler om latska...
Verdien for kryptovalutaer har kommet seg i løpet av den siste uken. Den første uken i april har vis...