Handelsplattformer
En handelsplattform eller “trading platform” som det kalles på engelsk, er grensesnittet der du kan handle valuta, råvarer, EFT-er og aksjer. De fleste store valutameglere har sine egne handelsplattformer, men det finnes også noen større og mer populære tredjepartsløsninger, som MetaTrader 4 (MT4) og MetaTrader 5 (MT5).
Nedenfor går vi gjennom alle ledende handelsplattformer, samt noen nykommere, og ser på forskjellen mellom mobile og nettbaserte alternativer. La oss starte med de 10 beste egenutviklede handelsplattformene, før vi får til tredjepartsløsninger. Deretter ser vi på de store forskjellene mellom aktørene og mellom nettbaserte og mobile løsninger, og til slutt tar vi en titt på markedets beste tradingapper.
Contents
De 2 beste, egenutviklede handelsplattformene
Efter en grundig gjennomgang og omfattende tester, har vi valgt ut Norges beste handelsplattformer for trading på nettet. Det er ikke kjempevanlig at en valutamegler utvikler sin helt egen handelsplattform. Det er kostbart, og det krever mye testing for det kan implementeres. Noen aktører som har lagt ned et solid arbeid for å skape en best mulig opplevelse for tradere er:
Skilling: Moderne, raskt og med tidligere adm.dir. hos Google som ansvarlig
+ Det mest moderne grensesnittet, og enestående brukervennlighet.
+ Gir tydeligst informasjon av alle, om rentekostnader og giring.
+ Fungerer fantastisk, uansett hvilken enhet du bruker.
+ Raskest registreringsprosess av alle handelsplattformer; du er i gang på 8-12 sekunder.
– Har ikke kundestøtte på norsk enda.
– Kunne hatt flere valutapar.
Kom i gang: Les mer om Skilling Group’s norske eier her og kom i gang på 10 sekunder!
eToro: Perfekt hvis du vil ha gratis tradingtips!
+ Få inspirasjon og handle som proffene med “copy trading”, uten ekstra kostnad.
+ Svært fint og velutformet grensesnitt. Høy brukervennlighet.
+ Tydelige avgifter.
– Kunne hatt lavere spredning på noen valutapar.
– Mangler norsk kundestøtte om natten.
Kom i gang: Les mer om eToro her og opprett en gratis demokonto!
Handelsplattformer for ulike enheter
AvaTrade – best for iPhone
Det mest avanserte brukergrensesnittet som fungerer på alle iPhone-modeller kommer fra AvaTrade. Dette er altså det beste valget hvis du vil handle fra en iPhone X, iPhone Xr eller Xs. Det fungerer selvfølgelig også på tidligere modeller, somi Phone 9, iPhone 8 och iPhone 7, iPhone 6 og iPhone 7 Plus. AvaTrade er svært brukervennlig, og du kan raskt plassere og lukke ordre via iPhone.
eToro – best for iPad
Mange som handler med iPad foretrekker klart eToro. Du lurer kanskje på hvorfor? Jo, de benytter enhetens høyde og bredde på en utmerket måte, og sørger for at grensesnittet er helt optimalt for iPad 2, iPad 3 og til og med iPad Pro med enda større skjerm. Trading med eToro får veldig raskt, og du kan alltid føle deg trygg på verdens største børsnoterte selskap innen valutahandel.
Skilling – best for Mac (iOS)
Hvis du liker enkelthet uten å måtte tenke, er kanskje Skilling noe for deg? Brukervennligheten er på et helt annet nivå, og tidligere adm.dir. for svenske Google er nå sjef for selskapet. Her får du alt så enkelt og brukervennlig som mulig. Vilkårene er også fordelaktige, og du kan komme i gang med en ny konto på 10 sekunder. Skilling benytter den enkleste metoden for KYC, via bankID.
Apper: Den mest fleksible måten å handle på
Du er i gang med å handle med et tastetrykk. Man det bli enklere enn valutahandel via en tradingapp? Dette er i hvert fall det mest praktiske for mange, da det gjør det mulig å handle uten datamaskin.
Hvorfor er det så bra å handle valuta via appen?
Det finnes mange fordeler med valutahandel via en app i stedet for datamaskinen. Her er noen av grunnene til å unngå en tradisjonell tradingplattform, og i stedet laste ned en app fra AvaTrade eller eToro.
+ Kan lastes ned raskt og helt gratis.
+ Utviklet for å fungere raskt på alle mobiler, uansett modell.
+ Oppdateres med jevne mellomrom for å gi en optimal tradingopplevelse.
+ 256-bits SSL-kryptering (https) gjør at du alltid kan handle sikkert.
+ Du får analyser og aktuell markedsdata i sanntid.
+ Få live priser døgnet rundt, slik at du alltid holder deg oppdatert.
– Mobilapper kan i blant ta opp mye plass på telefonen.
De to mest populære tredjepartsløsningene
De aller fleste valutameglere har hentet tradingplattformen sin fra en tredjepart, en spesialisert programvareutvikler som baker alle de vanligste funksjonene i en enkel og flott pakke. Den mest brukte tredjepartsløsningen er MetaTrader; en pålitelig plattform som fungerer på nesten alle markeder, uansett volum. Men, handelsplattformene som er utviklet av valutameglerne selv er enda raskere. Nedenfor følger en rekke tredjepartsløsninger som du bør vurdere å prøve, hvis du ikke liker å handle valuta direkte via den egenutviklede plattformen.
MetaTrader 4 (MT4) – den mest brukte tredjepartsløsningen
Valutamarkedets mest brukte produkt har eksistert siden 2005. MT4 ble skapt av MetaQuotes Software, og lisensieres til mange ulike valutameglere på det skandinaviske markedet. To av de største fordelene med MetaTrader 4 er at det er tydelig og utfører ordrene raskt. Blant ulempene kan nevnes at det er tungvint å laste ned til Mac-maskiner, da man først må installere Play On Mac, før det er mulig å bruke handelsplattformen MT4. Derfor foretrekker mange den nyeste versjonen i stedet.
MetaTrader 5 (MT5) – den nyeste tredjepartsløsningen
MT5 kom ut i 2010, og er en betydelig mer moderne versjon av MT4. MetaTrader 5 finnes både som terminal, dvs. en nedlastbar versjon, og som nettsted der du kun trenger å logge inn. Det er en svært kraftig plattform for valutahandel som benyttes både av nybegynnere, mellomstore tradere og profesjonelle. MetaTrader Mobile er den nyeste varianten, som du kommer til å prøve hvis du kjøper valuta via mobiltelefonen.
Valutameglere som tilbyr MetaTrader: AvaTrade, Markets.com, FX Pro, InstaForex, IG Market, AxiTrader, Trade.com.
Alternativ e tredjepartsløsninger du bør unngå
Det finnes en rekke verdiløse tradingplattformer som ikke bør benyttes. Disse er ofte integrert som “egenutviklede”, men de er faktisk dårlige tredjepartsløsninger. Eksempler inkluderer Trading Station og Zulu Trade. TradingStation er et produkt som er spesielt egnet for det amerikanske markedet, men i dag kan man ikke engang handle valuta med det. Videre har de dårlig kundestøtte, dårlig brukergrensesnitt, og det er vanskelig å foreta uttak; så unngå det. Det samme gjelder for Zulu Trade, som er en av de verste tradingplattformene på markedet.
Nettleserbasert eller nedlastbar?
På én måte er det utrolig praktisk å handle direkte via et program du har lastet ned, eller en app. Men, mange nettbaserte tradingplattformer har et utrolig bra design. Til syvende og sist handler det om hva du liker best. Hos Valutamegler.no kan du enkelt se skjermbilder av markedets beste nedlastbare, nettleserbaserte og appbaserte alternativer.
Forskjellen mellom ulike aktører
Den store forskjellen mellom ulike aktører er utseendet og hvilke leverandører som brukes for å innhente data. Bloomberg og Reuters er de klart beste, men disse er dessverre ikke tilgjengelige for privatpersoner. (‘Tradebook: Bloombergs Professional Services” er den ledende varianten på markedet, men den er også veldig kostbar – rundt 350 000 kr, og den er heller ikke spesielt brukervennlig for nybegynnere).
Husk dette ved sammenligning av ulike aktører
Noen viktige ting å tenke på når du skal velge tradingplattform:
+ Er plattformen tilgjengelig hos ønsket valutamegler?
+ Mulighet for å handle raskt: kort reaksjonstid, innskuddstid og problemfri drift.
+ Velg kun de som har en gratis demokonto – jo lenger, jo bedre!
+ Tilgang til et stort utvalg av instrumenter og markeder.
+ Er alle nødvendige ordretyper tilgjengelig (stop-loss, limit-order)?
+ Stort utvalg av analyseverktøy hvis du trenger teknisk analyse.
+ Nyheter i sanntid fra en troverdig leverandør.
+ Er det mulig å bruke og utvikle automatiske handelssystemer?
+ Kvalifisert kundestøtte som forstår spørsmålet ditt og som kan svare raskt.
+ Er det mulig å ringe inn en ordre ved behov?
+ Rimelige kostnader hvis du er inaktiv.
+ Lav spread og avgift for hver handel.
Til slutt: Hva er den beste handelsplattformen for valutahandel?
Når det gjelder utseende og funksjonalitet, kan forskjellige enheter utgjøre en stor forskjell. Hva som er den aller “beste” tradingplattformen er derfor opp til hver enkelt, selv om vi selvsagt gjør vårt beste for å hjelpe deg på vei.
En plattform som er utviklet eksklusivt for valutapar er helt sikkert ikke den beste for de som også er interessert i aksjer, råvarer eller kryptovalutaer. Men, heldigvis har de fleste selskaper nå en alt-i-ett-tilnærming, der det tilbys et stort utvalg av finansinstrumenter.
Et annet poeng vi anses som viktig er hvordan diagrammene presenteres, og hvordan man kan bruke dem til egne behov. Her er det store forskjeller i kvalitet, justeringsmuligheter og alternativer på de ulike plattformene. Noen gir deg ekstremt detaljert informasjon, der du kan zoome inn og sjekke detaljene veldig nøye. Andre plattformer gir deg større oversikt over lenger tid. Igjen handler det altså om egne preferanser. Hva foretrekker du?
Opprett en demokonto og test selv for å finne noe som passer for din smak. Vi anbefaler alltid at du prøver deg frem med en demokonto først. Gjør deg kjent med funksjonene og megleren før du hopper i det med begge bein og begynner å investere egne penger.