X

Oliver fra Fredrikstad

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 20 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Belåning, eller giring som det også kalles, er mer eller mindre standard for valutahandel på nettet. De fleste valutameglere tilbyr et fast belåningsnivå, som normalt innebærer 30x giring for større valutapar, 10x for råvarer, 5x for aksjeindekser og 2x for kryptomeglere. Men, hvordan fungerer det egentlig, og hva bør du tenke på med tanke på risiko?

Belåning gir en utmerket sjanse til å øke eksponeringen uten å måtte ha saftig kapital fra starten av. Valutahandel med giring gir større muligheter på markedet, og er nesten en forutsetning for å kunne oppnå virkelig god avkastning. Helt risikofritt er det imidlertid ikke, men med en god strategi, rimelig risikotaking i forhold til det økonomiske spillerommet ditt og en egen stoppgrense, kan valutahandel med giring gi avkastning på et helt annet nivå. Sørg bare for at du velger riktig onlinemegler. Hos eToro kan du handle valutaer og andre instrumenter med bra giring og konkurransedyktig spreads. Registrer deg hos eToro og kom i gang allerede i dag.

Hvorfor bruke giring?

Handel med giring innebærer kort og godt at du låner kapital for å kunne ta en større posisjon på markedet. Anta at du for eksempel ønsker å handle med et større valutapar, men har kun 3000 kr på kontoen. Ved å utnytte maksimal giring på 30x, kan posisjonen din økes til 90 000 kr (3000×30), og dermed oppnår du en eksponering som virkelig øker den potensielle fortjenesten. Giring er spennende, og kan ofte vise seg å være svært lønnsomt. Men, det er viktig å være klar over risikoen. Økt fortjeneste innebærer nemlig også økt tap; jo høyere giring, jo større økonomisk risiko utsetter du deg for. Samtidig kan belåning i form av økt kapital på kontoen gjøre deg mindre følsom for svingninger på markedet, og derfor kan det være et strategisk godt valg å bruke giring opptil et visst nivå.

eToro logo

Vurdering: 9.6/10
Minste innskudd: € 200
Beskrivelse: Prøv copy trading hos eToro og få med deg de beste alternativene med lavest risiko. Prøv nå!

Standardkonto eller profesjonell konto

Hvor høy giring som tilbys varierer fra én konto til en annen. Normalt tilbyr meglere to ulike kontoer; standardkonto og profesjonell konto (dette gjelder ikke demokontoer). Men, det finnes også aktører som har for eksempel sølv-, gull- og platinakonto. For standardkontoer, som 99 % av alle tradere bruker, gjelder som regel belåningsnivåene som ble nevnt innledningsvis, det vil si 30x for større valutapar, 10x for råvarer, 5x for aksjeindekser og 2x for kryptovalutaer. Dette gjelder i hvert fall hvis du velger en EU-regulert plattform, der giring på 30x er maksnivået ved handel med finansielle instrumenter.

Hvis du derimot er en profesjonell trader (noe som må bevises med blant annet tradingerfaring og tilgjengelig kapital), gjelder imidlertid høyere grenser for belåning. For slike kontoer er det ikke uvanlig å se nivåer på 200x og 500x, eller til og med 1000x. Mulighetene for reell avkastning er dermed større med en profesjonell konto, men det samme gjelder risikoen. I tillegg til den direkte økonomiske risikoen som følger med en belåning på flere hundre ganger egenkapital, kreves det at man fraskriver seg visse former for forbrukerbeskyttelse for å kunne få en profesjonell tradingkonto. Som med alt annet gjelder det å finne en balanse mellom risiko og potensiell avkastning, og velge den kontoen som passer best i forhold til egne forutsetninger.

Hvordan fungerer giring ved valutahandel i EU?

Alle valutameglere (inkludert valutameglere på mobilen) med lisens fra EU er underlagt samme regelverk. Dette inkluderer blant annet de nye belåningsreglene som ble innført av CySEC i 2018, samt ESMAs (European Securities and Markets Authority) bestemmelser om at det er forbudt for meglere å markedsføre, distribuere og tilby finansielle derivater med et høyere belåningsnivå enn dette. Det eneste unntaket er for profesjonelle tradere, under forutsetning at traderens erfaring kan dokumenteres, og at vedkommende kan foreta et innskudd på minst 200 tusen euro.

Synes du EU-grensene for giring er lave og restriktive? Se heller på det som en sikkerhet. De europeiske reglene er der for å beskytte deg som kunde hos de ulike meglerne, delvis ved å forhindre urimelig belåning langt oppover ørene, og delvis ved å bruke et strengt regelverk som de lisensierte plattformene forplikter seg til å følge.

Prøv giring med CFD-er hos Skilling, en EU-regulert megler.

Giring fra uregulerte markeder

Uregulerte meglere kan se fantastisk bra ut, og mulighetene virker nesten ubegrensede. Hvordan høres det for eksempel ut med en giring på 400x for større valutapar? Det er viktig å huske at alt har sin pris, og i dette tilfellet er prisen du må betale dårligere trygghet. En uregulert megler er akkurat det det høres ut som: en aktør som ikke er lisensiert av noen finansiell myndighet i EU, eller som ikke er lisensiert i det hele tatt og som dermed ikke er underlagt noe tilsyn. Dette er dermed litt som det ville vesten for online trading. Spøk til side: En megler som ikke er regulert i EU kan være bra, men du må kjenne til risikoen ved høyere giring, og dessuten være oppmerksom på at forbrukerbeskyttelsen langt fra er like god.

EU-regulert eller ikke? Hva er best?

Meglersider utenfor Europa (for eksempel fra Mauritius eller Seychellene) kan være fristende, med skyhøy giring og i noen tilfeller også med registrering uten KYC-prosesser. Men, til tross for generøs eksponering med minimal egenkapital og maksimal giring, er det viktig å huske at ikke alt som skinner er gull. Gitt den reduserte sikkerheten og det faktum at du enkelt kan ta langt større økonomisk risiko enn du har rom for, anbefales det at du alltid velger EU-regulerte selskaper ved valutahandel på nettet. Europeiske lisenser kan ses som et kvalitetsstempel på at selskapet er seriøst, og for at tradingopplevelsen som tilbys er så trygg som mulig. Faktisk kan noen banker til og med avvise overføringer til tradingsider utenfor EU, noe som er enda et argument for å unngå alternativene som er uregulerte eller som har lisens utenfor Europa.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Bli proff på trading hos en megler som vil du skal lykkes. Prøv Skilling i dag!

Er det mulig å leve på valutahandel til tross for risikoen?

Alt er mulig, så lenge man virkelig går inn for det. Dette gjelder også for valutahandel eller annen handel på nettet. Når du oppnår tilstrekkelig med kunnskap, investerer i forhold til din egen økonomi og finner ut hva som passer for deg, er det mulig å leve på valutahandel. Prøv strategier som carry trading, pitchfork eller kanskje scalping, og finn ut hva som passer for deg.


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres