X

Jakob fra Steinkjer

Registrerte seg hos valutamegleren Capital for 30 minutter siden.

» Prøv Capital du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Som profesjonell trader eller investor kan du få ekstremt gode fordeler, blant annet høyere giring og langt lavere sikkerhetskrav (marginal) enn for ikke-profesjonelle kontoer. Det er oftest mye enklere å få en profesjonell tradingkonto enn du tror, og når du først har den, øker mulighetene dine som trader betydelig.

Her starter vi med en kort introduksjon, før vi går gjennom de fantastiske fordelene, de viktigste forskjellene, potensielle ulemper og selvsagt en del fakta. Vi ser også på 3 kriterier som må oppfylles før du kan regnes som en proff. Til slutt får du også tips om meglere som tar i mot kvalifiserte kunder for å åpne en profesjonell tradingkonto på nettet.

Introduksjon – hvorfor profesjonell?

Mange valutahandlere og aksjehandlere lurer på hva en profesjonell investor er, og hvordan man blir klassifisert som det. Det handler selvfølgelig om risiko, sikkerhetskrav, muligheten til å håndtere nedgangstider og også om annet potensiale som åpner seg.

En profesjonell konto for online trading gir store muligheter for en erfaren valutahandel. En profesjonell konto har færre begrensninger enn en vanlig konto, noe som innebærer at man kan bruke høyere belåning og ta større risiko.

Her hos Valutamegler.no går vi gjennom reglene i Norge, samt hvilken beskyttelse du får kort tid etter at du har blitt klassifisert som profesjonell. Men, la oss starte med hvordan vanlige folk blir klassifiserte, det vil si folk uten bakgrunn og lang erfaring i finansverdenen, de såkalte ikke-profesjonelle investorene.

3 fingrar visas

3 store fordeler med en profesjonell konto som er vanskelig å motstå

+ 1. Superlav spredning. Spredningen kan i blant være så lav som 0-1 pip, slik at du ofte kan gå i pluss på noen sekunder.

+ 2. Enormt høy giring: Selv om du setter inn kun 10 til 20 tusen NOK, kan du handle som om du er millionær med opptil 300x giring, det vil si 30 000 %. Vær veldig forsiktig og prøv å bruke maksimalt 30x giring; det er ofte mer enn nok!

+ 3. Svært mye lavere sikkerhetskrav på kontoen din. La oss se på et eksempel: Du handler en indeksposisjon for Nasdaq med 100x giring for 500 000 kr med en profesjonell tradingkonto, og du har 0,45 % marginalkrav ved stenging. Sikkerhetskravet ditt synker dermed fra 5 % til 0,45 % sammenlignet med “vanlige kunder” med ikke-profesjonelle kontoer.

Det er altså mange fordeler, og det tar kun 1 minutt å søke om å bli profesjonell trader etter at du har opprettet en ECN-konto!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Forskjeller i forhold til vanlige tradingkontoer

Den største forskjellen mellom kontotypene er giring. På en ikke-profesjonell konto er giringen maksimalt 30: 1, noe som betyr at du kan handle for opptil 30 ganger så mye penger som du har på kontoen, mens det på en profesjonell konto er 400: 1. Dette betyr at du tar en mye større risiko som profesjonell trader, men at du også har mulighet for større fortjeneste. Det er også lavere sikkerhetskrav på en profesjonell konto, og det er ingen beskyttelse mot negativ balanse.

Potensielle ulemper med profesjonelle kontoer

1. Du har svært dårlig mulighet til å klage og få tilbake penger du taper. Det samme gjelder hvis du klager eller saksøker dem på grunn av at de lot deg åpne en profesjonell konto uten autorisasjon, noe som også er ganske vanlig. Men, hva er det da som egentlig kreves, og hvilke regler “burde” tradingsider på nettet følge for å tillate profesjonelle kontoer for nettbasert trading og valutahandel? Jo, det finnes 3 ulike kriterier som stilles, og minst 2 av dem må oppfylles for å bli godkjent med profesjonell konto. Med profesjonelle kontoer er det mulig å tape mer enn du har satt inn, noe som ikke er mulig med vanlige kontoer for valutahandel. Selv om dette ikke er vanlig, er det en risiko som tas.

Den svenske megleren FXGM har betydelig høyere giring, 200x, både for valuta og råvarer. Du kan søke om å bli profesjonell trader hos FXGM på kun 1 minutt!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

2 av 3 kriterier som må oppfylles

For å kunne åpne en profesjonell konto for online trading, må du kunne bevise at du klarer å ta dine egne investeringsbeslutninger og at du forstår risikoen som er involvert. Formelt sett må du oppfylle to av tre kriterier innen handelshistorikk, profesjonell erfaring i bransjen og investeringsportefølje for å bli godtatt som profesjonell kunde.

A) Tilstrekkelig handelsaktivitet
Det første kriteriet for å åpne en profesjonell konto handler om handelsaktivitet. Du må krysse av for at du har gjennomført flere transaksjoner av betydelig størrelse i en bestemt periode for å oppfylle kriteriet. Normalt innebærer dette at du må ha gjennomført ti større transaksjoner per kvartal det siste året. Dette beviser for tradingmedlgeren at du har tilstrekkelig erfaring med denne typen handel og tradingstrategier.

B) Erfaring fra finansmarkedet
Det andre kriteriet handler om bakgrunnen din og erfaringen du har innen finans- og handelssektoren. Du må kunne attestere at du har den bransjekunnskapen som kreves for å kunne åpne og drive en profesjonell konto for online trading. Kriteriet innebærer at du må ha jobbet på profesjonelt nivå innen finanssektoren i minst ett år. Basert på dette skal du blant annet ha tilegnet deg kunnskap om derivathandel.

C) En portefølje på over € 500 000
Det tredje kriteriet for en profesjonell konto er at du må ha en portefølje som inneholder finansinstrumenter med en verdi på mer enn 500 000 euro, eller tilsvarende beløp, til investering. Du kan kvalifisere deg selv om du ikke har denne summen i porteføljen, hvis du kan bevise at du har erfaring innen bransjen og har gjort minst ti handler i forex eller derivater de siste månedene.

Vær oppmerksom på at det sjelden kreves bevis for krav A eller B, men megleren kan kreve kontoutskrift hvis du velger C. Det er med andre ord mye enklere å få en profesjonell konto for trading enn du kanskje trodde, og fordelene er svært gode!

Hva er en ikke-profesjonell investor?

Ikke-profesjonelle investorer er ofte nybegynnere som ikke har lært seg helt hva som fungerer best ved valutahandel eller aksjehandel. Som en “vanlig” nybegynner kommer du i gang på denne måten, men du kan ikke bruke giring på samme måte, og du får dårligere kundestøtte og dårligere vilkår. Derfor anbefaler vi alltid at du prøver å få en profesjonell tradingkonto hvis du mener alvor med trading på nettet og vil ha de beste vilkårene. Den store fordelen som “ikke-profesjonell” (eller vanlig) trader er eller begrenset beskyttelse mot negativ saldo. Med profesjonelle kontoer for valutahandel, er det normalt ingen begrensninger. I sjeldne tilfeller, når markedet virkelig går ned raskt etter en nyhet og man ikke har tilstrekkelig sikkerhet, kan negativ saldo forekomme.

Unntaket er dog eToros profesjonelle konto, der det ikke er mulig å tape mer enn det som investeres, selv om dette ikke er lovpålagt. Les mer om eToros profesjonelle konto med opptil 400x giring.

eToro logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: € 200
Beskrivelse: Valutahandel & aksjer med fleksibel giring. Du velger.
67% av private investorer taper penger når de handler CFD-er hos eToro.

Hva er en profesjonell kunde, og hvordan blir jeg klassifisert som en?

En profesjonell kunde anses som i stand til å ta sine egne investeringsbeslutninger, samtidig som vedkommende bør forstå risikoen med større uavhengighet og bedre vilkår. Som profesjonell kunde får du tilgang til svært fordelaktige sikkerhetskrav og bedre kundestøtte, men du har ikke beskyttelse fra myndighetene hvis du satser feil og taper egne penger, noe ikke-profesjonelle kunder alltid har bedre beskyttelse mot.

Risikostyring ved valutahandel

Det viktigste ved valutahandel er å kunne styre og minimere risikoen. Dette kan gjøres på flere ulike måter, der du for eksempel kan bruke en såkalt stop loss-strategi der du angir hvilke ordre det gjelder, kurs, utløsende kurs og vilkår. Det gir en beskyttelse mot større tap i tilfeller der du ikke har mulighet til å overvåke markedet og kursene. Du bør alltid kjenne dine egne begrensninger, valutaparet ditt, samt angi et forhold mellom gevinst og tap. De som virkelig lykkes fokuserer mer på ikke å tape penger enn å tjene penger. Hvis du har erfaringen, kunnskapen og drivkraften til å lykkes innen valutahandel, er valget enkelt. Det å åpne en profesjonell nettkonto for trading gir flere muligheter, flere funksjoner for å holde styr på porteføljen og større frihet til å kunne investere når muligheten byr seg.

Hva slags bevis kan jeg trenge å gi?

Det er mulig at det kreves bevis på et hvilket av helst av alternativene du har sagt ja til. Hvis du hevder at du har mer enn € 500 000 å handle for, kan du bli bedt om å sende inn kontoutskrift. Hvis du i stedet sier at du har jobbet i finanssektoren i minst ett år, eller i en profesjonell stilling som krever kunnskap om transaksjoner, kan du få spørsmål om hvor. Vanligvis spør de imidlertid ikke. Det enkleste spørsmålet som de fleste profesjonelle kunder pleier å krysse av for er at de har gjennomført transaksjoner av betydelig størrelse minst 10 ganger det siste kvartalet.

Kan jag endre hvis jeg ikke lenger ønsker å være klassifisert som profesjonell?

Ja, det er normalt ingen problem. Send bare en e-postmelding eller ring til tradingmegleren din, og statusen din blir nedgradert relativt raskt.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.