X

Sebastian fra Tønsberg

Registrerte seg hos valutamegleren eToro for 19 minutter siden.

» Prøv eToro du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Visste du at man som valutahandler kan tjene penger på såkalt “rollover”, noe som tilsvarer utbytte ved aksjehandel? Metoden kalles carry trading, og for øyeblikket er det den tyrkiske liren som er hetest på markedet. TRY gått fra å være en ren skrotvaluta til å bli noe stort.

Carry trading går ut på at du handler valutapar med betydelig renteforskjell – altså én valuta med svært høy rente og én med svært lav rente. Dette er for å kunne tjene penger på det som kalles forex roll over rates eller inntekter på valutahandel over natten.

Rollover er renten du enten betaler eller mottar når du holder en valutaposisjon åpen over natten (som beregnes i henhold til markedets åpningstider, selv om valutamarkedet i praksis er åpent døgnet rundt). Hvis posisjonenes korte valuta har en høyere rente enn den lange valutaen, må du betale forskjellen. Men, om renten til den lange valutaen er høyere enn den korte, blir forskjellen i stedet en renteinntekt. Det er nettopp dette man drar nytte av ved carry trading.

Rollover eksempel 1: inntekter for valutaparet USD/TRY

For den tyrkiske liren (USD/TRY) hos Skilling, er det reelle inntektsmuligheter, tilsvarende aksjeutbytte akkurat nå. Den eneste forskjellen er at utbyttet kommer daglig, og ikke én gang i kvartalet eller året.
USD/TRY på norsk fra Skilling
Hvis du selger 20 000 enheter (det vil si $ 20 000) av USD/TRY, innebærer det i skrivende stund en eksponering på € 16 498. Dette gjør du hvis du tror den tyrkiske liren blir sterkere mot USD, fordi den har falt mye, og landet nå har en ny finansminister som har bedre kontroll over økonomien.

Den daglige renteinntekten blir da på € 2,74, og du tjener € 82 (rundt 850 kr) per måned. Hvis du er tålmodig og holder posisjonen i ett år, gir den drøyt € 1000 (rundt 10 500 kr) i renteinntekter, utbetalt daglig. Du velger selv når du vil gå ut av posisjonen. Du har med andre ord betalt 60 % av posisjonens inngangsverdi på ett år, forutsatt at renten holder seg på samme nivå for begge land. Har du lyst til å tjene renter? Handle med USD/TRY i dag.

Rollover eksempel 2: hva gir EUR/TRY i rente?

La oss se på et eksempel med EUR/TRY også, der renten i skrivende stund er 0 % for EUR og 19 % for tyrkiske lire. Hvis du selger 20 000 enheter, innebærer det en eksponering på € 20 000. Men, med 10x giring, kreves kun € 2000 i innskudd. Hvis du tror den tyrkiske liren kommer til å styrke seg mot EUR, utbetales € 3,43 (35,66 kr) i rente per dag. Hvis du sitter på posisjonen i ett år, får du totalt € 1251,95 (13 051 kr) per år i renteinntekter.  Dette tilsvarer 62,6 % av summen du gikk inn med, utbetalt i renter over ett år. Du kan handle EUR/TRY hos Skilling til renten nevnt ovenfor.

Rollover eksempel 3: tror du ikke på TRY?

La oss også se på motsatt posisjon. La oss si at du i stedet tror at EUR kommer til å styrke seg mot tyrkiske lire. Ved kjøp av EUR mot TYR, gjelder svært høye kostnader hver dag. Du betaler € 13,81 (143,50 kr) per dag i rentekostnad for samme posisjon ved kjøp i stedet for salg, på grunn av at EU har langt lavere rente enn Tyrkia. På ett år tilkommer dermed en rentekostnad på drøyt 52 000 kr ved en slik posisjon. Som du forstår, avskrekkes mange av den lave renten i EU ved handel med EUR/TRY, og en stor andel har valgt å tro på TRY i stedet.

Risikoadvarsel: De to skjermbildene med USD/TRY og EUR/TRY skal ses som et eksempel på hva ulike instrumenter koster eller kan gi i fortjeneste, og skal ikke anses som rådgivning. Det anbefales at du snakker med en finansrådgiver før du bestemmer deg for om du vil kjøpe eller selge tyrkiske lire.

Her kan du lese mer om rollover og hvordan det fungerer.

Carry trading forutsetter at valutaene i parene du handler har ganske forskjellige renter, noe som innebærer at noen valutaer og noen valutapar er mer egnet enn andre. En av de største favorittene for carry trading akkurat nå er den tyrkiske liren. Dette er en valuta som ellers ikke har vært spesielt imponerende på lang tid, men som takket være landets høye rentesats kan gi en god fortjeneste på nettopp rollover.

Dårlig ledelse har drevet liren til bunns

Tyrkia har siden 1990-tallet gjennomgått en intensiv, økonomisk utvikling, noe som  blant annet har ført til bedre levestandard og bedre infrastruktur. Politisk uro har imidlertid kastet en mørk skygge over landets suksess, spesielt etter at Erdogan ble president og innførte et mye mer autoritært styre, med vennetjenester og gjensidige avtaler.

Dette ble ikke minst tydelig da Erdogan i 2018 prioriterte familiebånd foran kompetanse, og utnevnte svigersønnen sin som ny finansminister. Dette fikk fatale konsekvenser for den tyrkiske økonomien, og dermed også valutaen. Blant annet ble det foreslått en massiv rentenedsettelse for å gjøre det enklere for folk å låne penger. Men, resultatet var først og fremst at liren falt som en stein, nærmere bestemt drøyt 50 %. Med dette toppet den tyrkiske liren listen over valutaene med størst tap i 2020.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Præv en markedsledende valutamegler med lav spredning og fantastisk sikkerhet med bankID. Registrer deg hos Skilling i dag!
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Etter gjentatte reduksjoner, var den tyrkiske styringsrenten i 2020 under 10 % (som selvsagt også er et høyt nivå) og valutaen falt fritt. En sparket sentralbanksjef og et takk og hei til den inngiftede finansministeren førte til en økning igjen (17 % i dag), med en sterk TRY som resultat. Med tanke på fjorårets utfordringer med pandemien, har lirens gjenhenting selvsagt gått sakte, men det er fremdeles mulig å se en svak økning mot dollaren. I dag er 1 TRY verdt 0,14 USD, sammenlignet med 0,12 USD i november 2020. Videre er en rente på 17 % selvsagt svært høyt, men for de som driver med carry trading innebærer det en fin mulighet til å tjene penger.

Et av de største problemene er den høye inflasjonen, som til tross for stigende renter ser ut til å være vanskelig å overvinne. Både den nye sentralbanksjefen og finansministeren har en mer seriøs tilnærming, og de har markert at flere tiltak er på gang for å lette inflasjonstrykket. Forhåpentligvis venter ytterligere stabilisering for TRY med det nye styret.

NOK mot TRY – slik ser det ut

Som i USA, er renten i Norge som kjent svært lav, og vi finner derfor den samme store forskjellen mellom lire og kroner. TRY/NOK er ikke et vanlig valutapar hos meglere, men det likevel interessant å se på forholdet mellom de to valutaene.

Etter flere vanskelige år med gjentatte bunnoteringer, har den norske kronen kommet seg i det siste og styrket seg mot flere andre valutaer, ikke minst den tyrkiske liren. Det skal sies at TYR har innhentet seg noe siden i fjor, men økningen er likevel markant. Hvis pandemien roer seg mot sommeren, og det blir aktuelt å reise igjen, kan du derfor se frem til mye ferie for pengene i Tyrkia, så lenge TRY ikke plutselig styrkes betydelig.

Tyrkiske lire i sanntid

Gjennom carry trading er det altså mulig å tjene gode penger på Tyrkias skyhøye renter. Hvis du for eksempel handler TRY/USD, er renteforskjellen mellom de to valutaene i dag på hele 16,75 til 17 %, ettersom USA for øyeblikket ligger på 0,00 til 0,25 %. Hvis du går langt i TRY, kan du dra nytte av rollover-renter så lenge du holder posisjonen åpen.

Handel med tyrkiske lire er tilgjengelig blant annet hos den skandinaviske nettmegleren Skilling. Her kan du registrere deg enkelt med BankID, og handle med svært konkurransedyktig spredning. Handle TRY hos Skilling nå!

eToro logo

Vurdering: 9.6/10
Minste innskudd: € 200
Beskrivelse: Handle tyrkiske lire billig, raskt og sikkert. Prøv eToro på norsk du også!
75 % av private investorer taper penger når de handler CFD-er hos eToro.

Lær deg carry trading

Carry trading handler generelt sett om å holde en posisjon åpen, der du selger en valuta med lav rente og kjøper en valuta med høy rente. Selv små forskjeller kan gi god avkastning, takket være at valutaer som regel handles med giring.

Risikoadvarsel: Det kreves øvelse for å lykkes med valutahandel, og det kan innebære raske opp- og nedturer. Invester aldri mer enn du har råd til å tape.


Publisert:
Skrevet av: Hanna Eriksson

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres