X

Sander fra Bergen

Registrerte seg hos valutamegleren eToro for 32 minutter siden.

» Prøv eToro du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Valutahandelens utvikling over tid beskrives normalt best av BIS, som står for Bank for International Settlements. Dette er en internasjonal finansinstitusjon som eies av 62 sentralbanker over hele verden, inkludert Reserve Bank of Australia (RBA),  Sveriges RiksbankBank of Canada, European Central Bank (ECB), Bank of England, HKMA i Hong Kong, Swiss National Bank (SNB), amerikanske Federal Reserve og Norges Bank med Øystein Olsen i spissen.

De 62 sentralbankene samler inn data og presenterer en rapport; BIS’ treårige pengemarkedsundersøkelse. Nedenfor presenterer vi noen av hovedpunktene i de 21 sidene om valutahandel som nylig ble publisert. Så, hvordan har markedet utviklet seg i det siste? Her kommer fakta som kan være interessante, både om du er trader selv eller om du synes det er interessant med data om hva som skjer i ulike finansmarkeder.

6.6 triljoner i siffror

Øker i gjennomsnitt med 1,5 billioner per dag

Valutahandel er det desidert største finansmarkedet i verden, med helt utrolige transaksjonsvolum. For tradere er dette en fordel, da det medfører at teknisk analyse fungerer bedre. Mange anser det dessuten som enklere å handle med instrumenter som sjelden kan påvirkes i særlig grad av enkeltaktører. Fra 2016 til 2019 har volumet av verdens valutahandel økt til 6,6 billioner dollar per dag (april 2019), noe som er en oppgang på 1,5 billioner dollar på tre år.

Derivater vokser raskest

Veksten av derivater for valutahandel, spesielt valutaswaps, men også CFD-er, slår tradisjonell spothandel. Hvorfor liker folk derivater? Jo, de tilbys med giring, og du kan på den måten få større utbytte på posisjonene dine, selv om det medfører økt risiko. Mange ser ut til å foretrekke denne typen instrument. Den nyeste rapporten fra BIS avslører at valutaswap og CFD-er nå står for 49 % av den totale omsetningen på valutamarkedet (april 2019). Den globale omsetningen for valutahandel på spotmarkedet stod for 30 % i 2019, en nedgang på 3 % fra 2016, og en nedgang på 8 % fra 2013. Samtidig vokste opsjoner tregere enn valutamarkedet i helhet, og står nå for 4 % av den daglige omsetningen globalt.

Valutatrading med dollar

Nesten alle handler dollar

Amerikanske dollar inngår i hele 88 % av alle handler på valutamarkedet. Dollaren er verdens største valuta, men med økt press fra Russland, Kina og den arabiske verden, kommer trolig både euro og RNB til å få større innflytelse på sikt.

Euroen blir større, yen handles mindre

Valutahandel med euro har økt litt, til 32 %. Euro (€) blir en stadig viktigere del av en balansert valutaportefølje, både innenfor eurosonen, men også i resten av verden. Dette gjelder selv for sentralbanker. Valutahandel med japanske yen har samtidig gått ned drøyt 5 %. Det er likevel den tredje mest omsatte valutaen, med 17 % av all valutahandel. Dette er kanskje noe som kommer til å endres før neste rapport fra BIS om knappe tre år, da yen har blitt et stadig sikrere valg i inngangen av 2020.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Handle EUR hos Skilling. Lav spread, raske oppgjør og svært mange valutapar å velge blant. Se selv!
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Dobbel valutahandel fra fremvoksende markeder

I fremvoksende markeder som Tyrkia, Sør-Afrika og Brasil var handelen i 2019 doblet sammenlignet med forrige måling i 2016. Mens kinesiske renminbi var den åttende mest omsatte valutaen, var det andre markeder som overrasket. Valutahandel med yen mot høyavkastende valutaer fra fremvoksende markeder er attraktivt for alle som handler CFD-er med giring. Det oppstår nemlig en positiv rente for posisjoner der man går langt i land med høyere rente (for eksempel Tyrkia med 9,75 % rente for tyrkiske lire) sammenlignet med -0,1 % for Japan. Den totale daglige omsetningen i valutapar som JPY/TRY, JPY/ZAR og JPY/BRL er nesten doblet. I 2016 var de daglige nivåene på 7 milliarder dollar, noe som nesten har doblet seg til 12 milliarder dollar i 2019.

Storbritannia har de desidert største volumene

De virkelig store valutahandlerne befinner seg i Storbritannia, trolig spesielt i London. Ingen andre kommer engang nær volumet av all valutahandel som finner sted i Storbritannia. Andre land der det omsettes godt med valutaer er USA, Hong Kong, Singapore og Japan. Til sammen står disse fem landene for 79 % av verdens valutahandel.

Hva er de 15 mest omsatte valutaparene?

De mest omsatte valutaparene 2016-2019 er USD/EUR (24 % av den daglige valutahandelen), USD/JPY (13,2 %), USD/GBP (9,6 %), USD/EME (20,2 %), USD/AUD (5,4 %), USD/CAD (4,4 %), USD/CNY (4,1 %), USD/CHF (3,5 %), USD/HKD (3,3 %), USD/KRW (1,9 %), USD/INR (1,7 %), USD/SGD (1,7 %), USD/NZD (1,6 %), EUR/GBP (2 %) og EUR/JPY (1,7 %). På 16. plass kommer EUR/CHF, som står for 1,1 % av den daglige handelen.

Hvilke 15 enkeltvalutaer omsettes mest?

De største individuelle valutaene, basert på daglig omsetning i april 2019, er USD, etterfulgt av EUR på andreplass og japanske yen (JPY) på tredjeplass. Deretter kommer britiske pund (GBP), AUD og kanadiske dollar (CAD). Sveitsiske franc (CHF) ligger på 7. plass, mens CNY er på åttende, HKD er på niende og NZD er på tiendeplass. Allerede på 11. plass finner vi den svenske kronen, etterfulgt av koreanske won (KRW) og singaporsk dollar (SGD). Deretter kommer den norske kronen (NOK) på 14. plass, og meksikanske pesos på 15. plass i listen.

NS Broker logo

Vurdering: 9.5/10
Minste innskudd: €500
Beskrivelse: Handle eksotiske valutaer med lav spread hos NS Broker.
De siste 12 månedene har 73,5 % av ikke-profesjonelle kunder hos NSFX Limited tapt penger.

Publisert:
Skrevet av: Hanne Hansen

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres