X

Johan fra Haugesund

Registrerte seg hos valutamegleren BD Swiss for 23 minutter siden.

» Prøv BD Swiss du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Oljemarkedet har vært turbulent de siste ukene. Prisen for brent-olje (nordsjøolje) har på det verste hatt en nedgang på mer enn 71 %. Mange begynner dog å tro at råvarer, og spesielt nordsjøolje faktisk har nådd bunnen. Etter å ha ligget på 69 dollar per fat, har prisen vært nede i 22 USD per fat, men i dag er verdien på rundt 31. Optimismen øker også etter at Saudi Arabia, eller mer spesifikt, Saudio Aramco, har økt prisene for leveranser i juni 2020.

Totalt har prisene på nordsjøolje gått opp hele 25 % den siste uken. Mange amerikanske selskaper har helt sluttet å utvinne olje, eller i det minste redusert produksjonen, samtidig som etterspørselen spesielt fra Kina begynner å øke igjen. Visse porteføljeforvaltere påpeker at det er en viss bedring i oljeetterspørselen.

Men hva har skjedd med brentoljen?

Hvordan har det seg at råoljen i Europa har gått så mye opp igjen på så kort tid? Her går vi gjennom noen mulige faktorer til oppgangen, diskuterer den midlertidig negative oljeprisen for terminkontrakter på amerikansk WTI-olje, og ser på markedets nyeste oljeprodukter. Dra nytte av det midlertidige fallet i oljeprisen, som ser ut til å være på vei opp igjen. Kanskje det er på tide å fylle på tanken mens prisen enda er på fornuftige nivåer?
Oljepump i Texas, USA
Nedstengingen av produksjonen i USA har økt i omfang, da det ganske enkelt ikke har vært lønnsomt å utvinne olje i Texas, New Mexico, North Dakota og Alaska. Vi hos Valutamegler.no antar at break-even for oljeselskaper i Alaska ligger en god del over 30 USD per fat, og det er dermed trolig at mange kommer til å gå konkurs de nærmeste månedene eller året. Men, bare i dag har WTI-prisen gått fra 20 til 24 USD, en oppgang på hele 20 %. Risikoen for oljevolatilitet i USA er imidlertid trolig langt høyere enn for brentolje, da “lagringskapasiteten fremdeles er et problem”, i følge visepresident Bjørnar Tonhaugen hos norske Rystad Energy. Forbes skriver dessuten at Rystad i kvartalsrapporten sin advarer om at svikt i  skiferoljeindustrien i USA også i stor grad kan redusere Trumps muligheter til å bli gjenvalgt. Men, for Norge, Saudi-Arabia, Russland og mange andre OPEC-land, er trolig et krasj i USA positivt, da tilbudssiden reduseres og det blir gode muligheter til å øke prisen på brentolje ytterligere. Les videre for å finne ut hvordan du kan dra nytte av en stigende oljepris. Men, la oss først starte med å analysere hvorfor prisen gikk ned i utgangspunktet.

Hvorfor falt oljeprisen?

Den utløsende faktoren for oljeprisfallet var at samarbeidet mellom Russland og Saudi Arabia ble avsluttet. Noen tror også at det kan være en måte for å drepe den amerikanske skiferoljen, eller i det minste skape problemer for mange selskaper fra USA. Når prisen faller for mye i USA, er det nemlig ikke lenger lønnsomt, og de fleste amerikanske oljeselskaper har svært store lån som må betales. Donald Trump truet Saudi Arabia med å tekke tilbake all militær støtte fra Midt-Østen hvis de ikke hevet prisen igjen. I mellomtiden ga Saudi Arabia og Russland full gass, og pumpet opp mer olje enn de har gjort på 30 år. Covid-19 har også ført til lavere etterspørsel etter olje i flere land.

USA, som er kjent for å like lave oljepriser, innså at det ville ende dårlig for økonomien hvis prisen ikke ble satt opp. Trump ringte derfor Putin og prøvde å få i stand en avtale, i forsøk på å redde den kriseutsatte amerikanske oljeindustrien. Noen dager senere inngikk OPEC en avtale med Russland igjen, som skulle redusere produksjonen med nesten 10 millioner fat per dag fra mai 2020. Saudi Arabia fornekter samtidig sterkt alle påstandene om at de skulle bruke olje som våpen, ettersom de selv er veldig avhengig av en høy oljepris. Hvis man ser på inntekter i 2019, er Saudi Aramco verdens nest største selskap etter Google (Alphabet Inc), med 88,2 milliarder USD (rundt 903 milliarder NOK). I 2018 var inntektene på 111,1 milliarder USD (1137 milliarder NOK), takket være en høyere oljepris og ingen droneangrep fra nabolandene.

Man med tumme upp

Hva er de utløsende faktorene til brentoljens retur?

Det har vært en relativt rask snuoperasjon, men prisene for brentolje er fremdeles langt lavere enn gjennomsnittet de siste årene. Samtidig er det ingen tvil om at tilgangen på olje blir mindre, noe som er hovedårsaken til at prisen er på vei opp. Senest i går skriver Equinor at de kommer til å vente med alle olje-, base- og strømprosjekter i Norge. Selskapet sier at den eneste muligheten til å komme raskt i gang ville være om Equinor får skattelette fra den norske staten. Vi hos Valutamegler tror at en rekke oljeselskaper kommer til å gå konkurs. Dette gjelder først og fremst i USA, men også serviceselskaper i Norge kan være i risikosonen.

OPECs oljelettelser har begynt å gi effekt. OPEC har i samarbeid med Russland redusert oljeutvinningen med totalt 9,7 millioner fat per måned. Det er allerede tegn på at oljeetterspørselen er i ferd med å hente seg opp, og den kan til og med komme til å overstige tilbudet allerede i starten av juni, ifølge Jeff Currie, sjef for råvareforskning hos Goldman Sachs.

Mange investeringsbanker har også økt prisene i det siste, deriblant Morgan Stanley, som  sier at det verste er over for oljebransjen. UBS sier til Reuters at lettelser i koronarestriksjonene kommer til å øke etterspørselen etter brentolje i mange land. Kina leder allerede an, noe som trolig kommer til å føre til manglende oljetilførsel mot slutten av 2020. De advarer imidlertid om at land utenfor OPEC, som USA, trolig kommer til å bli hardt rammet av lave WTI-priser. De fleste har nå merket seg at online handel med olje er bedre enn fysisk leveranse, og langt mindre risikofylt. Har du lyst til å handle olje? Prøv å handle nordsjøolje nå!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Enkel trading. Klart størst utvalg og raskest oppgjør for oljehandel med CFD-er, fond eller EFT-er. Prøv nå!

Hvordan har gjennomsnittsprisen for olje vært de siste årene?

Den gjennomsnittlige prisen for olje har ligget godt over dagens nivåer så lenge vi han huske. I 2019 var den gjennomsnittlige prisen ved stenging på 64,36 USD per fat, mens 2018-prisen var enda høyere på 71,34 USD. I årene 2011 til 2013 var den gjennomsnittlige prisen på brentolje over 100 dollar per fat. Toppen de siste årene ble nådd i 2012, med en gjennomsnittlig oljepris på 111,63 USD per fat.

Silver trading via Skilling

Volatilitet gir muligheter for olje og sølv

Det er snakk om en tretrinns vei oppover for oljen hos Goldman Sachs, men det kan komme både opp- og nedganger for nordsjøoljeprisene fremover, påpeker analytikere. Mange hedgefond, som Delbrook, liker dog denne volatiliteten. Hvis en stor andel av hedgefondene også handler VIX-indeks for å dra nytte av økt volatilitet, er det dog ikke noe de selv går ut med. Dette er forståelig nok, siden tradingstrategier for VIX vanligvis er hemmelige. Men, Delbrook og andre hedgefond investerer i metaller som sølv i disse dager. Foreløpig er gullprisen 125 ganger høyere enn sølv, og prisen er høyere enn på drøyt 5000 år, i følge Seeking Alpha. På torsdag økte dog prisen på sølv med drøyt 1 %, og metallet har trolig en lys fremtid. Eller hva tror du? Du kan både kjøpe og selge sølv til lav spread hos Skilling. Registrer deg hos Skilling nå!

Hvis du heller vil handle olje mens den fremdeles er historisk billig, anbefaler vi nordsjøolje, som oftest har mindre svingninger og høyere sikkerhet og kvalitet enn den amerikanske skiferoljen. Den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris forteller til CNBC at han tror at oljeprisen kommer til å nå 100 USD per fat de neste 18 månedene.

Hvilke oljeprodukter kan handles? 10 nye kom ut i går!

Det finnes allerede flere spennende produkter for oljehandel hjemmefra. Her går vi gjennom de nyeste, mest etablerte og spennende produktene.
Skilling: Svart eller vit bakgrund?
1. CFD-er på brentolje: De fire beste nettstedene med tanke på gjennomsiktighet, pris og utvalg, er Skilling med størst utvalg for olje, Capital med flest råvarer, og Legacy Fx eller NS Broker som begge tilbyr trading med MT5. Dessuten er stabile AvaTrade, Newcastle FC-partner 24 Option og copy trading-plattformen eToro også gode valg. Også det børsnoterte selskapet Plus500 har et godt utvalg, men KYC-prosessen deres gjør at vi heller anbefaler en av de andre.
2. CFD-er på WTI-olje
3. ETF-er på iShares Oil: Dette er et nytt produkt fra Blackrock, og inkluderer en rekke ulike oljerelaterte aksjer. Hos Skilling kan du både gå langt og kort i denne olje-ETF-en, som er peilet inn på leting og produksjon.
4. MVOil Service: Tror du på serviceselskaper? Selv mener vi at det kan være lurt å vente på denne sektoren, som trolig kommer til å få det tøft det kommende året.
5. Ultrashort Oil&Gas: Hvis du tror at oljeprisen kommer til å falle ytterligere, får du 2x giring på dette instrumentet. Du kan handle Ultrashort olje og gass hos Skilling.
6. US Brent Oil Fund: Dette er et oljefond med tickernavn BNO som nettopp er blitt lansert av Skilling. Det har gått opp drøyt 10 % i verdi de siste fem dagene. Registrer deg hos Skilling her.
7. iShares US Energy ETF: Dette er et annet nytt produkt fra Blackrock som kan handles via Skilling.

Hvordan handle nordsjøolje med CFD-er?

Det er relativt enkelt å komme i gang med trading av brentolje, eller nordsjøolje. Første steg er å finne en gjennomsiktig, profesjonell og brukervennlig råvaremegler. Vår personlige favoritt er utvilsomt Skilling. Her kommer du raskt i gang, og nettstedet tilbyr høy sikkerhet ved bruk av bankID. Skilling ble stiftet av en gjeng fremgangsrike, skandinaviske entreprenører, deriblant  Henrik Persson og norske André Lavold. Du kan handle blant annet CFD-er på nordsjøolje med noen få, enkle steg:
1. Velg en råvaremegler. Vi anbefaler at du registrerer deg hos Skilling.
2. Åpne en demokonto for å prøve deg med lekepenger, eller sats ekte penger.
3. Bekreft identiteten din med bankID for å begynne å handle oljeprodukter med ekte penger.
4. Alt er klart, og du kan begynne å handle.

Capital logo

Vurdering: 9.57/10
Minste innskudd: € 100
Beskrivelse: Flott plattform. Stort utvalg for olje eller andre råvarer med CFD-er. Prøv nå!

Tror du også på en oppgang i oljeprisene? Da foreslår vi at du hører på Petter og begynner å handle litt olje i dag …


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2020 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres