X

Alexander fra Kongsberg

Registrerte seg hos valutamegleren NS Broker for 14 minutter siden.

» Prøv NS Broker du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Det er mange grunner til at banker og aksjemeglere ikke selv tar opp begrepet “å shorte aksjer”. Shorting er nemlig negativt ladet for mange, og det finnes mange retningslinjer som må følges internt for bankene. 

Samtidig er forholdene for shorting mye dårligere blant tradisjonelle, skandinaviske aktører, sammenlignet med den moderne tids internasjonale tradingmeglere der du kan handle alt – med betydelig mer generøs giring. Ettersom det finnes svært overvurderte selskaper på slutten av en syklus, er det kanskje en enda bedre posisjon å shorte når verdiene er som nå. Med 5x belåning hos selskaper som Skilling, kan det være veldig gøy å shorte når det gjøres anonymnt. Men, som større investorer anses det ofte som noe veldig stygt, men også noe som har gjort mange veldig rike.

En hatad man - 300 pixlar

1. Aksjeshortere er hatet.

Nesten alle selskaper som blir shortet hater shortere. I det minste hvis noen finner ut av at det har skjedd. Spesielt bedriftsledere og ledergruppen i selskaper som blir shortet misliker fenomenet, fordi de sannsynligvis har gjort en dårlig jobb eller ikke har levd opp til det forventede resultatet. Hvor mange positive artikler har du sett om “vellykkede shortere”? Nei, det å shorte aksjer ses på av mange som å “disse” et selskapet. Men, hvis det er tydelig at et selskapet er overvurdert og det finnes gode, etiske muligheter til å tjene penger på “shorting” – hvorfor ikke satse? Selv aviser som Fortune.com erkjenner at “Det å gå kort kan gjøre deg rik, men ikke populær“.

Aktivistene er en type shortere, og de kan i blant lykkes veldig godt med shortingsposisjonene sine i godt bevoktede, børsnoterte selskap. De kan for eksempel prøve å finne selskaper med tvilsomme forretnings- eller regnskapsprinsipper, spre ryktene eller gå til pressen. Hvis alt går bra, kan de ofte tjene store penger på shorting. For å se mer om hvilke aktivister som er aktive akkurat nå, kan du gå til www.activistinsight.com.

Men hvem er mest modige når det gjelder å “gå kort” i en aksje? En annen stor del av shorting skjer av hedgefond eller profesjonelle investorer, som en beskyttelse mot at noen av investeringene deres går ned i verdi, eller for å satse på at visse aksjer går opp for mye.

Men 2019 blir sannsynligvis det første året hvor private investorer blir blant de største shorterne. Med dagens mulighet til høy belåning (5x) ved shorting, redusert global vekst og svake fremtidsutsikter, er det neste uunngåelig at børsen ikke fortsetter nedover før den går opp igjen.

2. Vet ikke hvordan det moderne markedet fungerer

Blanka Tesla genom Skilling.comKunder hos bankene og litt mer gammeldagse aksjemeglere som Avanza vet ikke hvor “lett det er å shorte aksjer”. Det er virkelig superlett. Her kommer en enkel veiledning til hvordan du shorter en aksje hos Skilling:

1. Gå til Skilling og registrer deg.
2. Velg aksjen du ønsker å shorte. (I dette eksempelet er Tesla valgt).
2. Angi kurs og beløp. 
3. Klikk på selg.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Handelen gjennomføres vanligvis svært raskt, faktisk i løpet av få sekunder. Til høyre ser du et eksempel med Tesla, som har vært en god handel for shortere til slutt. Visse analytikere og storbanker mener at aksjen kan gå ned 90 % til, mot $ 10. I dag står den på rundt $ 186 per aksje.

3. Minimal belåning, eller kompliserte regler

Banker tilbyr ikke belåning, eller de har kompliserte regler for det. Det er enten ikke mulig å shorte i det hele tatt hos de største bankene, eller så kan det gjøres – med det er ekstremt komplisert og det er veldig lave nivåer. Hos moderne tradingmeglere på nettet kan du få glidning på hele 5x (500 % belåning) på innsatt kapital. Det er helt andre forutsetninger – uten kompliserte regler!

4. Media snakker negativt om aksjeshorting

Det er vanlig med negative artikler om shortere. Selv store aviser som DN skriver heller som “mislykkede shortinger” enn om fordelaktige handler, som burde være ekstremt vanlig i et nedgående marked. Shorting er jo det som virkelig fungerer i en lavkonjunktur eller marked med fallende kurser. Hvorfor ikke skrive om vellykkede strategier for shorting og hvordan man lykkes, i stedet for å “verne sparere mot å miste eierandeler” i aksjer som Intrum etter at en stor mengde shortere har gått inn? Hallo, det er lett å selge en aksje du ikke eier. Du har ekstremt stort potensiale for slike avtaler. Det er lett, tilgjengelig og mulig. Det er virkelig på tide at media våkner!
Aktiemarknaden i nergång - tar sig för huvudet

5. Banker våger ikke erkjenne at markedet er i nedgangsfase

Skandinaviske og internasjonale banker nekter å se nedgangstider som trender. De vil ikke snakke om nedgang, men prøver å få deg til å se på det på lang sikt. Men, faktum er at det faktisk finnes enorme muligheter selv i et nedadgående marked, hvis du velger riktig shortingsstrategi! Bankene tør ikke gå imot aksjemarkedet, og tør ikke tenke på en ny måte. I stedet lar de andre selskaper ta igjen. Bankene lurer kanskje på, hva gjør vi nå? Det du bør tenke på når markedet går ned, er utvilsomt mulighetene til å shorte amerikanske aksjer, og selvsagt også mulige selskaper i Europa.

6. Norske banker kan ikke ta for store risikoer

For høy belåning er umulig for norske banker, som har strenge krav og regler de må følge. Fordi bankene er veldig brede i produktutvalget sitt, kan de ganske enkelt ikke være bra eller best på alt. Men, akkurat når det gjelder aksjehandel, er de norske bankene dårlige på vilkår for shorting. Risikoen er for stor for dem, og det er dermed bedre at du går til et spesialisert selskap som Skilling for slikt. André Lavold fra Optimizer Invest gikk nylig inn som administrerende direktør der, og selskapet er trolig den mest lovende skandinaviske aksjemegleren du noensinne har sett!

7. Mange børsnoterte selskaper er kunder hos dem; kan ikke disse dem!

Med flere 100-talls aksjeselskaper som kunder, er det neste umulig å skrive negativt om børsnoterte selskaper. Det vil være dårlig kundeetikk, da det er deres egne kunder! Bankene kan derfor kun skrive positivt om kundene sine.

Men, hvis du har lyst til å shorte en aksje eller to, kan du prøve en av  disse aksjemeglerne.

Noen risikoer med shorting
– Hold oversikt over utbetalingsperiode. Hvis et selskap deler ut store penger, og du shorter aksjer, må du betale utbytte til innehaveren.
– Du har lånekostnader ved shorting. Disse er normalt ikke store, men de må likevel tas med i beregningen.
– Selskaper som er i ferd med å bli oppkjøpt eller ses på som mulige oppkjøpskandidater er dårlige shortingsaksjer.
– Det er alltid lurt å snakke med en økonomisk rådgiver eller aksjemegler før du handler aksjer.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.