X

Herman fra Fredrikstad

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 35 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Den amerikanske dollarens “exorbitante privilegium” som verdens primære reservevaluta er i ferd med å ta slutt. Den franske finansministeren Valery Giscard d’Estaing begynte å bruke dette uttrykket allerede på 1960-tallet i ren frustrasjon. Han beklaget seg over USA, som fritt utnyttet resten av verden for å støtte den altfor høye levestandarden i landet. Verden har klaget i nesten 60 år, men ikke gjort noe med saken. I disse dager kan det imidlertid snart være over. Det som har vært en fantastisk valuta i lang tid kan nemlig føre til elendig valutahandel for de som velger feil, da USA synes å få det stadig vanskeligere med en kraftig økning i arbeidsledighet. FED ser ingen utsikter til renteøkning på mange år.

Levestandarden i USA er allerede i stor grad påvirket av koronapandemien, og blir nå presset som aldri før. Samtidig er verden i tvil om den en gang aksepterte antagelsen om amerikansk eksepsjonalisme. Balansen er i ferd med å endres, og en krasj i dollaren kan godt være i anmarsj.

Frøet ble sådd som en stor mangel av nasjonal sparing, noe som ble tydelig allerede før pandemien. I første kvartal i 2020 falt den nasjonale sparingen, inkludert avskrivingsjustert sparing hos husholdninger, selskaper og den offentlige sektoren, til 1,4 prosent av nasjonalinntekten. Dette var det laveste nivået siden slutten av 2011, og en femtedel av den gjennomsnittlige spareraten på 7 prosent som USA rapporterte i årene 1960 til 2005.

Ingen hjemlig sparing

Med mangel på nasjonal sparing og vilje til å investere og vokse, har USA hatt en stor fordel av dollarens rolle som verdens primære reservevaluta. Dollaren har tiltrukket seg overskuddssparing fra utlandet for å kunne vokse, men dette har hatt sin pris. For å tiltrekke utenlandsk kapital, har USA hatt underskudd i driftsbalansen hvert år siden 1982. Dette er det bredeste målet på handelen, ettersom det inkluderer investeringer.

Covid-19 og den økonomiske krisen pandemien har utløst, strekker denne spenningen mellom sparing og driftsbalanse til bristepunktet. Det synliggjør et eksplosivt underskudd i regjeringens budsjett. I følge Congressional Budget Office kommer det føderale budsjettunderskuddet trolig til å øke til et rekordnivå på 17,9 % av brutto nasjonalproduktet i 2020, før det forhåpentligvis avtar til 9,8 % i 2021.

Underskuddet økte med 570 prosent i april

En betydelig del av den finanspolitiske støtten er i utgangspunktet spart av redde, arbeidsløse amerikanere. Dette har en tendens til å lette noe av det umiddelbare trykket på den totale nasjonalgjelden. De månedlige dataene fra finansdepartementet viser at den kriserelaterte utvidelsen av det føderale underskuddet langt overgikk økningen i personlig sparing. Underskuddet i april var 5,7 ganger underskuddet i første kvartal, eller hele 50 % større enn den økte sparingen i april.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: I et turbulent marked for USD, kan det være lurt å prøve handel med EUR/USD. Prøv nå hos Skilling.

Det bygges med andre ord nå et intensivt press nedover på den allerede sterkt deprimerte sparingen. Under den globale finanskrisen, hadde USAs nasjonale sparing et negativt netto på i gjennomsnitt -1,8 prosent av den nasjonale inntekten fra tredje kvartal i 2008 til andre kvartal i 2010. Dette er en mye skarpere nedgang enn nå. Av denne grunn er det grunn til å tro at den nasjonale sparingen i USA faller kraftig, til mellom minus fem og ti prosent.

Dette kommer til å påvirke dollaren. Valutaen er for øyeblikket sterk, og drar nytte av den typiske etterspørselen på trygge havner vi alltid ser under kriseperioder. Mot et bredt tverrsnitt av amerikanske handelspartnere, steg dollaren nesten 7 % mellom januar til april, i inflasjonsjusterte, handelsveide vilkår, til et nivå som er 33 % over bunnen i juli 2011. Dette i følge data fra Bank for International Settlements.

En kraftig utvidelse av underskuddet

Den kommende kollapsen i sparingen peker på en kraftig utvidelse av underskuddet i driftsbalansen, noe som sannsynligvis tar det langt utover den forrige rekorden på -6,3 % av BNP, som ble nådd i slutten av 2005. Reservevaluta eller ikke; dollaren kommer ikke til å bli spart under slike omstendigheter. Det viktigste spørsmålet er hva som kommer til å føre til nedgangen.

Det finnes mange smertefullt synlige manifestasjoner av USAs kraftig reduserte globale lederskap: proteksjonistisk handelspolitikk, tilbaketrekking fra globaliseringens arkitektoniske søyler som Parisavtalen, Trans-Pacific Partnertship, Verdens helseorganisasjon og tradisjonelle, atlantiske allianser, grov feilhåndtering av covid-19, samt sosial uro verden ikke har sett siden sent på 1960-tallet.

Når vil krisen stabilisere seg?

Når den økonomiske krisen begynner å stabilisere seg, forhåpentligvis senere i år eller tidlig i 2021, bør dette skje akkurat når nasjonal sparing reduseres. Dollaren kan enkelt teste sine lave priser fra juli 2011 og svekkes med så mye som 35 prosent i brede handelsvektede, inflasjonsjusterte vilkår.

Den kommende kollapsen i dollar får tre viktige konsekvenser. Den ene er inflasjon, en kjærkommen, kortvarig buffer mot deflasjon, men i forbindelse med det som trolig kommer til å være en svak økonomisk oppgang etter korona. Dette er enda en grunn til å bekymre seg for starten på stagflation; kombinasjonen av svak økonomisk vekst og økende inflasjon som forårsaker ødeleggelser i finansmarkedene.

I den grad en svakere dollar er symptomatisk for et eksplosivt underskudd på driftsbalansen, er det dessuten viktig å være oppmerksom på en kraftig utvidelse av det amerikanske handelsunderskuddet. Proteksjonistisk press på det meste av landets multilaterale brist med 102 nasjoner (den kinesiske bilaterale ubalansen), kommer til å motvirke og avlede handelen med andre produsenter med høyere kostnad, og effektivt skattlegge amerikanske forbrukere. Senest i rekken ser vi Canada og deres CAD som styrkes mot USD.

Til slutt kan man spørre seg hvem som, med Washingtons ubeleilige ønske om økonomisk løsrivelse fra Kina, skal finansiere sparingsunderskuddet for en nasjon som endelig har mistet sitt urimelige privilegium. Og, med hvilke vilkår, eller renter, skal denne finansieringen skje? Det er ingen tvil om at analytikere blir stadig mer negative mot USD. Handle valuta hos Skilling, en svært profesjonell valutamegler. De tilbyr handel med turbo warranter, i tillegg til CFD-er og opsjoner.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Sikker trading med Skilling. Her har du mange tradingalternativer med USD. Prøv Skilling i dag!

Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2020 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres