X

Sander fra Fredrikstad

Registrerte seg hos valutamegleren Libertex for 29 minutter siden.

» Prøv Libertex du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

I forrige uke fikk en kaffebonde 1,10 dollar per lbs (0,45 kg), og de var fornøyde. Men i dag får de 1,15 dollar per lbs, og de er misfornøyde. Hvorfor? Det er mange grunner til dette, men en av de viktigste er valutasvingninger.

I dag skal vi hos Valutamegler se nærmere på hvordan valutaer, og fremfor alt dollarens valutakurs, påvirker prisen på kaffe. Prisen produsenter får for kaffen sin avhenger ikke bare av det globale kaffemarkedet, men også valutakurser. La oss ta en titt på hvordan dette påvirker hvor mye kaffeprodusentene faktisk tjener.

Hva er børsprisen på kaffe?

Det meste av kaffe i verden handles som en råvare. Dette er vanligvis varer som antas å ha samme verdi over hele linjen. Det betyr at innhøsting av høy kvalitet fra ett land blir omsatt sammen med kaffe av lavere kvalitet fra et annet land. De behandles likt og koster det samme.

Senter for kaffehandel er basert på Intercontinental Exchange (ICE), som ligger i New York. Her bestemmes prisen på kaffe, såkalt C-pris, i amerikanske dollar (USD). Spesialkaffe selges vanligvis til høyere priser, men den påvirkes likevel av endringene i C-prisen. Ofte er prisen som betales C-prisen pluss et kvalitetspåslag.

Råvaremarkedet følger imidlertid ikke enkle regler. Prisene er relative, og endres stadig. Kaffe kjøpes ikke bare av fabrikker og brennerier, men også av tradere som bare er interesserte i å tjene penger ved å kjøpe og selge på råvaremarkedet. Denne spekulasjonen kan påvirke C-prisen drastisk, ettersom det fører til kunstig forvrenging av tilbud og etterspørsel.

Hvordan og i hvilken grad spekulasjon fører til dette, avhenger ofte av hvor attraktivt kaffe er sammenlignet med andre råvarer som handles den aktuelle dagen. Hvis andre råvarer ser mer attraktive ut, er det sannsynlig at færre tradere spekulerer i kaffe, og omvendt.

I teorien bør råvareprisene være en enkel gjenspeiling av tilbud og etterspørsel. Tilførselen av kaffe kan bli redusert av dårlig vær, skadedyr, konflikter og mer, noe som vil øke prisene. Hvis det derimot er stort tilbud og dårlig etterspørsel, bør prisene falle. I 2019 nådde C-prisen det laveste punktet på et tiår. Dette skyldes flere ulike faktorer, men en av de viktigste årsakene var et forhøyet tilbud av kaffe fra Brasil.

Valutakursene påvirker prisen kaffeprodusentene får

C-prisen er i amerikanske dollar, og denne gjelder for all kaffe, også spesialkaffe. Men, med noen få unntak som El Salvador og Ecuador, har de fleste produserende land sin egen valuta. Dette innebærer at valutakurser også påvirker hvor mye produsenter får for kaffen sin.

Valutakursen svinger kontinuerlig, basert på tilbud og etterspørsel, akkurat som råvareprisene og C-prisen. Etterspørselen bestemmes av forventningene til  styrker og svakheter i den nasjonale økonomien. Hvis økonomien oppfattes som svak, kommer etterspørselen og verdien til å gå ned. Hvis den oppfattes som sterk, kommer etterspørsel og verdi til å øke.

AvaTrade logo

Vurdering: 9.29/10
Minste innskudd: € 100
Beskrivelse: Bredt utvalg av myke råvarer og andre instrumenter. Handle hos AvaTrade i dag!
71 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos AvaTrade.

Verdien på USD og alle andre valutaer endres dermed kontinuerlig. Dette påvirker igjen den virkelige verdien av pengene som blir betalt for kaffen.

Dollarverdien kan også forårsake svingninger i C-prisen. Otávio Sandrin, kommersiell koordinator ved O’Coffee Brazilian Estates i São Paulo-regionen, sier: «Hvis den amerikanske dollaren er for høy, faller vanligvis C-prisen for å kompensere for sluttprisen.»

Hvem påvirkes mest av valutasvingninger?

Tim Heinze, leder for Sucafina PNG og grunnlegger av Yunnan Coffee Traders og Huskee Co, sier at effektene av valutasvingninger er ulike, avhengig av kaffeprodusentens rolle. «Hvis kaffeprodusenten er eksportør, vil valutasvingninger definitivt påvirke dem,” sier han.

Hvis den lokale valutaen er svak ved valutaveksling fra USD, får eksportørene lik eller høyere avkastning. Men, hvis dollaren er svak, fører valutakursen til lavere avkastning.

Kaffeprodusenter som ikke er eksportører, for eksempel småbønder, vil ikke oppleve effekten av valutakursen på samme måte. I stedet vil mindre produsenter selge kaffekirsebær eller -bønner lokalt, noe som ikke innebærer valutaveksling. Tim sier: «De burde få betalt enten når de selger produktet til en tørrfabrikk og/eller eksportør, eller til en avtalt pris ved overlevering av produktet.» Produsenter på dette nivået vil imidlertid også bli påvirket av C-prisen, noe som fører til at de lokale prisene som blir betalt ved fabrikker eller kooperativer til å svinge.

Det er ikke bare produsenter og eksportører i produserende land som blir påvirket av disse valutasvingningene. Importører av grønn kaffe, spesielt de som ikke er basert i USA, blir også berørt på grunn av svingende valutakurser og lokale priser.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Handle dollar og råvarer hos Skilling. Enkelt, gøy og problemfritt. Prøv nå.
71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Tim sier: «Dette avhenger også av selskapets størrelse, men når man kjøper grønt i USD (spesielt hvis hjemlandet har en annen valuta), må de også kjøpe USD for transaksjonen

På hvilken annen måte påvirkes produsentene av valutakursene?

Mens betaling til kaffeprodusenter skjer i USD, utføres alle andre betalinger i lokal valuta. Det er her problemet kan oppstå. Med alt fra arbeidskraft og verktøy, til anlegg og maskiner, er det mange steg i kaffeproduksjonen som krever utstyr og ressurser. Disse prisene kan også bli påvirket av valutakursen.

Otávio, som er basert i Brasil, forteller hvordan en svak brasiliansk real betyr høyere kaffepriser, men det koster. Otávio sier: «I Brasil importerer vi rundt 80 % av innskuddsvarene våre (råvarer og gjødsel). En svak brasiliansk real påvirker naturligvis kostnadene våre.»

Hvis den lokale valutaen er svak, fører dette til at import av innskuddsvarer til produksjonen blir svært dyre. Dette kan igjen redusere lønnsomheten. I 2015 nådde den brasilianske realen et rekordlavt nivå på kun 4,0665 BRL mot den amerikanske dollaren. Selv om valutaens verdi falt, gav det bedre priser for kaffeprodusentene. Men, den svake valutaen økte også kostnadene for innskuddsvarer, hvorav mye blir importert fra utlandet. Valutakursen drev prisen på gjødsel opp med 50 % i hele 2015, noe som igjen reduserte lønnsomheten for kaffedyrkerne. Høyere priser kommer ikke uten andre ulemper.

Capital logo

Vurdering: 9.57/10
Minste innskudd: 20 EUR
Beskrivelse: Invester eller spekuler i kaffe of andre råvarer hos supermoderne Capital. Lav spread, høy kvalitet.
71.2 % av individuelle investorkontoer taper penger når de handler CFD-er.

Hvordan kan kaffeprodusenter beskytte seg selv mot valutasvingninger?

Effekten av valutakurser er ikke spesifikke for hvert land. Valutakursene påvirker alle kaffeprodusenter over hele verden, men spesielt produsenter som er store nok til å eksportere, men ikke store nok til å få tilgang til terminmarkedet.

Større produsenter kan gjennom terminmarkedet bruke sikring til å lage fremtidige kontrakter. Dermed kan kjøpere og selgere signere kontrakter til dagens pris på kaffe, noe som gir beskyttelse mot svingninger i prisen ved senere betaling. ICE krever at produsenter produserer minst 37 550 pund for å få tilgang til dette markedet, noe som fører til at mange små produsenter utelukkes.

Større produsenter har også muligheten til å inngå avtaler med private eksportører. Tim, grunnlegger av Yunnan Coffee Traders forklarer et system de testet i Yunnan i Kina, som involverte 30 MT kaffe fra en våtmark til avtalt pris på en treårskontrakt.

Tim forteller: «Vi var tvunget til å legge inn noen parametere i tilfelle markedet skulle krasje eller skyte til værs, men så at våtfabrikken fikk rundt 30 % over de lokale markedsprisene for hvert år vi gjorde det … kunne forhandle langsiktige kontrakter med kaffebrenneriene som også ble enige om en fast pris over tre år.»

Slike større tilbud er kanskje ikke like tilgjengelige for mindre produsenter. Det kan imidlertid være et alternativ å inngå kooperativer med andre kaffeprodusenter . Større grupper av kaffeprodusenter kan dra nytte av å generere store dollarbeløp til lokal valutaveksling. Selv om dette ikke beskytter mot svingninger i valutakursen, kan det sikre en bedre avtale.

Når man vurderer kaffeprisen, er det viktig å huske at C-prisen aldri er så enkel som den høres ut for. Det er mange ulike faktorer som påvirker prisen på kaffe, inkludert alt fra råvareprisen til hvor svak eller sterk en lokal valuta er. Dette påvirker igjen hvor lønnsom prisen virkelig er for en kaffebonde.


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.