X

Olav fra Hamar

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 18 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

I dag ser vi hos Valutamegler litt nærmere på Nicolai Tangen, og verdens største statlige formuefond, verdt 11,1 billioner norske kroner.

Ja, du leste riktig. Norges oljefond er i skrivende stund verdt 11 135 000 000 000 kroner. Dette tilsvarer nesten 2,2 millioner kroner per nordmann. Her er det altså snakk om betydelige summer, og det er ingen andre land i verden som kan vise til noe tilsvarende. I dag ser vi litt nærmere på Nicolai Tangen, milliardæren som forvalter pengene i det norske oljefondet. Før han ble forvalter av verdens største statlige fond, drev han hedgefondet Ako Capital.

 

Hvem er Nicolai Tangen?

Den norske hedgefondforvalteren Nicolai Tangen ble født i Kristiansand den 10. august 1966. kristiansand översikt

I 2019 ble han rangert på sjetteplass på The Sunday Times Giving List, som vurderer filantroper basert på andel personlig formue de har gitt bort per år. Sunday Times Rich List 2020 anslo Tangens nettoverdi til 550 millioner britiske pund, en økning på 50 millioner pund fra året før.

Tangen er gift med Katja, og de har tre barn sammen. I mai 2019 ble det offentliggjort at Tangen og kona Katja gikk inn i The Giving Pledge, og forpliktet seg til å gi minst halvparten av formuen sin til filantropiske formål i løpet av livet eller i testamente.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Prøv en ledende, skandinavisk valutamegler som gjør det gøy å handle. Prøv Skilling du også!
82% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

 

Verdens største samling av modernistiske, nordiske kunstverk

nicolai tangen vd oljefondenTangen anses å ha den største private samlingen av modernistisk kunst i verden. Han har aktivt finansiert tiltak innen kunst og utdanning gjennom AKO-stiftelsen, som han grunnla i 2013. Ved å gi store summer til sin egen stiftelse, får han skattelettelser, og reduserer dermed inntektsskatten sin. Men, det ser ikke ut til at det bare er skattemessige årsaker til at han gjør det.

I 2020 ble han utnevnt som administrerende direktør (NCE Bank) i Norges Bank Investment Management, ansvarlig for forvaltningen av det norske oljefondet (Statens pensjonsfond ttland). Dette var ekstremt kontroversielt, og noen kilder beskrev det som «Den største krisen i fondets 24-årige historie».

Utdanning

Tangen utdannet seg innen forhør og oversettelse i den norske etterretningstjensten, før han studerte ved NHH (Norges handelshøyskole) og Wharton School ved University of Pennsylvania i årene 1988–92. Han har mastergrad i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art i London og i sosisalpsykologi fra LSE (London School of Economics). I tillegg er han utdannet som kokk.

Karriere

Tangen var analytiker hos Cazenove & Co. før han gikk til Egerton Capital 1997, der han var frem til 2002. I 2005 lanserte han AKO Capital, et Londonbaserad hedgefond, med en forvaltning på 10,8 milliarder pund. Sunday Times rangerte ham blant de 20 mest suksessrike hedgefondforvalterne i Storbritannia i Rich List i 2018.

I mars 2020 ble det kunngjort at Tangen skulle erstatte Yngve Slyngstad som administrerende direktør for Norges Bank Investment Management i september 2020. Tangen ble dermed ansvarlig for å investere i det norske Sovereign Wealth Fund, verdens største statlige aktivafond. Denne utnevnelsen var svært kontroversiell, både på grunn av omstendighetene rundt utnevnelsen og hans egnethet for stillingen.

Stortingets finanskomité besluttet enstemmig å pålegge finansministeren å gripe inn og sikre at det ikke fantes noen interessekonflikt. Tangen bestemte seg for å selge seg ut av AKO Capital, og overføre verdiene og eierskapet til veldedighetsorganisasjonen AKO Foundation. Han begynte også å overføre sin personlige formue til en norsk bankkonto, og oppfylte de politiske kravene for egen regning. Han startet i jobben som administrerende direktør i september 2020.

Det er verdt å nevne at Tangen er på 254. plass i Sunday Times’ liste over Storbritannias rikeste. Den britiske dronningen ligger på 372. plass med en formue på 350 MGBP, mens Tangen er oppført med en verdi på 550 MGBP. Sting, som er en av Tangens idoler, ligger på plass 610. Med tanke på at kun dollarmilliardærer får plass i Giving Plegde, har Tangen trolig enten hatt mer enn én milliard dollar, eller allerede donert en god del; kanskje begge deler.

Capital logo

Vurdering: 9.57/10
Minste innskudd: 20 EUR
Beskrivelse: Har du lyst til å komme opp på samme nivå som Tangen? Prøv ettklikks CFD-trading med krypto, aksjer eller valuta hos Capital i dag!
71.2 % av individuelle investorkontoer taper penger når de handler CFD-er.

AKO Foundation

Tangen grunnla AKO-stiftelsen, som fokuserer på utdanning og kunst, i april 2013. Stiftelsen har blant annet gitt midler til Jamie Oliver Food Foundation, Teach First, London School of Economics, Wharton School of University of Pennsylvania og Courtauld Institute of Art.

Sunday Times rapporterte i mai 2019 at Tangen har donert mer enn 100 millioner pund til utdanning og kunstprosjekter gjennom stiftelsen.

Kunstsilo-museet

Tangen har tenkt å donere den nordiske kunstsamlingen sin til en norsk stiftelse som del av et nytt prosjekt som er planlagt i hjembyen hans, Kristiansand. Videre har han støttet ombyggingen av en kornsilo til et nytt museum, Kunstsilo-museet, som skal ferdigstilles i løpet av andre halvår 2021.

Wharton School of University of Pennsylvania

I oktober 2018 donerte Tangen og kona 25 millioner dollar til University of Pennsylvania gjennom AKO Foundation. Midlene skal brukes til å opprette et nytt campusbygg, kalt Tangen Hall, og for å etablere et internasjonalt stipendfond.

Tangen har allerede støttet 22 studenter ved University of Pennsylvania med stipender siden 2021. Han sitter også i Wharton’s Board of Overseers.

Edvard Munch-utstilling

Tangen har sponset utstillingen London Munch på British Museum, som er Storbritannias største Edvard Munch-utstilling på nesten 50 år. Utstillingen ble åpnet i 2019, og Tangen har sagt at Munch «forsøkte å male som Dostoevsky skrev» og «trenge dypt inn i sjelens mysterier og riker.»

Skatteparadis

Nicolai Tangen hadde investert formuen sin i selskaper og fond i skatteparadiser, inkludert Caymanøyene. Det skapte reaksjoner, ettersom oljefondet og den norske staten jobber aktivt for å sikre at skatter blir betalt der verdiene skapes.

Samtidig som det ble kritisert at oljefondet fikk en ny sjef med penger i skatteparadiser, har imidlertid fondet selv aksjer til en verdi av 180 milliarder norske kroner i selskaper hjemmehørende på Caymanøyene. Dette er omtrent samme beløp som Nicolai Tangens hedgefond registrert på Caymanøyene forvalter på vegne av kunder. Oljefondet hadde på dette tidspunktet aksjer i 323 selskaper som er innlemmet i Caymanøyene.

Oljefondets aksjer i skatteparadiser

Nedenfor ser du beholdningen som oljefondet hadde da Tangen ble kritisert for å ha egne og kunders midler investert i fond registrert på en av de største øyene i de karibiske Caymanøyene, Grand Cayman.

Skatteparadis Antall selskaper oljefondet har investert i Markedsverdi På EUs svarteliste
Caymanøyene 323 181,7 Ja
Bermuda 133 34,1
Luxembourg 30 15,3
Jersey 28 31,2
Guernsey 11 1,5
Kypros 11 1,9
De britiske jomfruøyer 10 1,7 Ja
Isle of Man 6 2,0
Panama 4 1,9 Ja
Marshalløyene 3 0,4
Oman 3 0,5 Ja
Curacao 2 4,6
Liechtenstein 2 0,3
Malta 2 0,1
Liberia 1 2,1
Sveits 130 344,4
Singapore 99 34,2
Hong Kong 89 72,3
Nederland 82 149,8
Irland 47 103,5

Kilde: Kapital.no

Chartret et luksusfly

Oljefondet ble rystet av en skandale som involverte avtroppende administrerende direktør Yngve Slyngstad, da han takket ja til et privatfly hjem fra et seminar. Flyet ble betalt av Nicolai Tangen, som skulle komme til å ta over som sjef for oljefondet.

Det hele skjedde i november, da Slyngstad var invitert til å tale ved Wharton School of Business ved University of Pennsylvania. I stedet for å ta tog til New York og fly hjem til Oslo, takket han ja til en chartret flytur direkte hjem. Seminaret ble arrangert av Tangen.

Det hele fikk Norges sentralbank til å starte en etterforskning om hvorvidt Slyngstad brøt de etiske reglene. Styret så også nærmere på valget av Tangen som ny sjef.

Informasjonen ble avslørt av VG, og senere har det også kommet nye opplysninger fra Dagens Næringsliv. Det handler om en e-post som Tangen skrev til Slyngstad i januar, der han ber om et møte for å snakke om stillingen som sjef for oljefondet. Dette var altså etter seminaret, som også inkluderte en Sting-konsert. E-posten forble imidlertid ubesvart. Slyngstad hadde ikke noe å si om utnevnelsen av Tangen.

Hvilke valutaer er oljefondet eksponert mot?

Den klart største valutaeksponeringen i oljefondet er mot amerikanske dollar. På mange måter er imidlertid dette naturlig, da aksjemarkedet i USA er det klart mest populære i verden. I tillegg til USA, er det relativt stor eksponering mot selskaper i Storbritannia, noe som selvsagt innebærer handel med pund. Kanskje dette er fordi Nicolai Tangen lenge bodde i London, og derfor har et ekstra godt øye på aksjer derfra? Videre er CHF en stor eksponering, og flere aksjer er priset i sveitsiske franc. Til og med koreanske won (KRW) er en betydelig valutaeksponering, mens eksponeringen mot EUR er mindre enn ventet. Tror Tangen ekstra sterkt på valutaer som USD, CHF og GBP, eller er det bare tilfeldigheter?

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading med olje, på en enkel måte. Prøv Skilling med demokonto i dag!
82% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Hvilke aksjer og valutaer investerer oljefondet i?

Norges statlige pensjonsfond består av to helt separate fond som eies av den norske regjeringen.

Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, ble grunnlagt i 1990 for å investere overskuddsinntektene fra norsk petroleumssektor. Fondet har mer enn én billion USD i eiendeler, inkludert 1,4 % av globale aksjer, noe som gjør det til verdens største statlige aktivafond. Oljefondet har blitt en av verdens største investorer, og eier i gjennomsnitt 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden. I mai 2018 var det verdt ca. 195 000 dollar per norske statsborger. Fondet har også porteføljer av eiendoms- og renteinvesteringer. Mange selskaper blir ekskludert av etiske grunner. I dag investerer Oljefondet, som ble skapt blant annet for å forvalte de norske oljeinntektene, en stor del av kapitalen i fornybar energi. I mars 2019 kunngjorde det norske finansdepartementet at Oljefondet ville slutte å investere i oljeselskaper som jobber med prosjektering og utvinning.

Oljefondet må kunne eie mer enn ti prosent i et unotert selskap, slik det gjør med sine unoterte eiendomsinvesteringer. Norske politikere er imidlertid opptatte av at fondet skal begynne å investere i infrastrukturprosjekter – spesielt med fornybar energi – ved siden av den mer klassiske porteføljen av børsnoterte aksjer, obligasjoner og eiendom.

Statens pensjonsfond Norge er mindre, og ble grunnlagt i 1967 som en type folketrygdfond. Det forvaltes atskilt fra oljefondet, og er begrenset til innenlandske og skandinaviske investeringer. Det er derfor en sentral aksjonær i mange store norske selskaper, først og fremst via Oslo Børs.

Hva er Oljefondet?

Formålet med Oljefondet er å garantere en ansvarlig og langsiktig forvaltning av inntektene fra olje- og gassressursene i Nordsjøen, slik at formuen kommer både dagens og fremtidige generasjoner til gode. Fondets formelle navn er Statens pensjonsfond utland.

Aksjeinvesteringer fordeles på 9000 selskaper i de fleste land og bransjer, for å delta i global verdiskapning og spre risikoen så godt som mulig. Rundt 70 prosent av fondet er investert i aksjer.

Fondets største eierandel

Tabellen nedenfor viser Oljefondets verdier per 31. desember 2020 i millioner norske kroner. Den totale verdien er på mer enn elleve milliarder norske kroner.

Selskap Land Verdi
Apple Inc USA 185 339
Microsoft Corp USA 147 893
Amazon.com Inc USA 124 334
Alphabet Inc USA 97 343
Nestle SA Sveits 77 028
Facebook Inc USA 67 424
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd Taiwan 66 089
Roche Holding AG Sveits 59 125
Samsung Electronics Co Ltd Sør-Korea 56 598
Alibaba Group Holding Ltd Kina 55 559
Tencent Holdings Ltd Kina 49 657
Tesla Inc USA 45 802
Novartis AG Sveits 45 290
ASML Holding NV Nederland 41 000
Johnson & Johnson USA 36 398
Berkshire Hathaway Inc USA 36 382
Vonovia SE Tyskland 33 654
Unilever PLC Storbritannia 33 376
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE Frankrike 32 908
Royal Dutch Shell PLC Storbritannia 32 794

 


Publisert:
Skrevet av: Hanne Hansen

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.