X

Mikkel fra Sandefjord

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 29 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

En “sort svane” er en sjelden hendelse som er nesten umulig å forutsi. Denne typen hendelser har en tendens til å ha dype og omfattende konsekvenser for finans- og valutamarkedet, og den globale økonomien som helhet. Ettersom sorte svaner er hendelser som generelt sett ikke har inntruffet før, er det vanskelig å planlegge for dem. Likevel tror noen i etterkant at man kan ha forutsett og forventet hendelsen.

Mange, men langt fra alle, mener at koronapandemien er et godt eksempel på en sort svane. Andre slike hendelser inkluderer terrorangrepene i USA i 2001, den globale finanskrisen i 2008 og Storbritannias avstemning om å forlate EU i 2016 (Brexit).

Begrepet sort svane krediteres normalt Nassim Nicholas Taleb, en finansprofessor og verdipapirhandler som skrev flere bøker om fenomenet. Nassim Taleb har jobbet som eiendomshandler på Wall Street og som matematiker og professor ved Oxford University og Polytechnic Institute of New York University. Han er også tidligere hedgefondsforvalter, og i årene 2007 til 2010 tjente han en formue på det han kaller “sorte svaner”. Boken hans om sorte svaner omtales av Sunday Times som en av de tolv viktigste bøkene siden andre verdenskrig.

Bøker av Nassim Talebs inkluderer blant annet The Black Swan, Skin in the Game og Fooled by Randomness.

I følge en anmeldelse av boken The Black Swan, er en sort svane “en svært usannsynlig hendelse med tre hovedegenskaper: Den er uforutsigbar; den har svært stor innvirkning, og etter hendelsen har vi en forklaring som får den til å se mindre tilfeldig og mer forutsigbar ut enn den var“. Sorte svaner er per definisjon uforutsigbare, men investorer bør likevel forberede seg på en mulig forekomst av slike hendelser, sier Taleb.

Mange hendelser er uforutsigbare, men sorte svaner skiller seg ut på grunn av deres enorme, vanligvis negative, innvirkning på samfunnet. De kan imidlertid også forekomme i livet til enkeltpersoner, for eksempel i form av uventet død i familien, arbeidsledighet eller en naturkatastrofe. Gull (XAU/USD) er et eksempel på en eiendel som forventes å ha stor nytte av en sort svane. Ettersom mange ser gull som en sikker eiendel, er det et svært populært valg i urolige tider. Hos Skilling kan du handle gull på en enkel og gjennomsiktig måte. Registrer deg hos Skilling nå!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Handle gull hos Skilling. Dette er en spennende råvare som går opp under urolige tider. Prøv nå!
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Tidligere trodde man at alle svaner var hvite; alt annet ble ansett som lite sannsynlig. Som en kuriositet, kan det nevnes at det faktisk finnes sorte svaner, blant annet Cygnus atratus. Allerede i 1697 ble slike oppdaget da en nederlandsk ekspedisjon ledet av oppdageren Willem de Vlamingh seilte opp Swan River i vest-Australia. I forbindelse med dette, ble begrepet brukt til å beskrive en opplevd mulighet som senere kan bevises. Tidligere har mange investorer vendt seg til USD og EUR i tider med stor usikkerhet, men i dag anser også mange NOK, JPY eller CHF som såkalte “trygge havner” innen valutahandel.

Taleb anser ikke koronaviruset som en sort svane

Ja, du leste rett. Den 31. mars 2020 sa Nassim Nicholas Taleb at han ble irritert da folk kalte koronapandemien en sort svane.

Han sier at “den sorte svanen” er ment til å forklare hvorfor vi i en nettverksverden må endre forretningspraksis og sosiale normer, og ikke for å gi “en klisjé for alt det negative som overrasker oss.” Pandemien var dessuten helt forutsigbar. Både han, Bill Gates, Laurie Garret og mange andre hadde spådd den på forhånd, altså er det en hvit heller enn en sort svane. “Vi advarte om at du faktisk bør kvele det i fødselen,” sa Taleb til Bloomberg. Regjeringer “ville ikke bruke småpenger i januar; nå kommer de til å måtte bruke milliarder”.

Merk at advarselen han refererte til dukket opp i et essay den 26. januar, som han skrev sammen med Joseph Norman og Yaneer Bar-Yam, da viruset fremdeles hovedsaklig var begrenset til Kina.

Essayet advarer om at spredningen på grunn av “økt tilslutning” kommer til å være “ikke-lineær”, to viktige bidragsytere til Talebs angst. Statistikken beskriver nemlig ikke-lineære hendelser omtrent som en pandemi: et resultat som er uforholdsmessig til kjente innsatsvarer (strukturen og tilveksten av patogener), på grunn av både kjente og ukjente inndata (inkubasjonsperioden hos mennesker eller vilkårlige mutasjoner), eller eksentrisk interaksjon mellom forskjellige innsatsvarer (våtmarkeder og fly) eller eksponentiell vekst (fra nettverksbasert, menneskelig kontakt), eller alle tre. Hvordan fungerer en sort svane i finansmarkedet?


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres