X

Kasper fra Sarpsborg

Registrerte seg hos valutamegleren eToro for 19 minutter siden.

» Prøv eToro du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Sølvprisen har hatt en god utvikling i løpet av andre kvartal i 2020, og siden mars har frontmånedskontrakten steget med rundt 50 prosent. Dette er den største prosentvise økningen dette edelmetallet har hatt på én måned i løpet av de siste sju årene. Den såkalte gull-/sølvratioen er redusert med nesten 20 prosent, etter at den ble notert på rekordhøye 125 i mars. Dette har ført til at mange som normalt driver med valutahandel har begynt å vurdere sølv som et alternativ. Hva foretrekker du?

Her hos Valutamegler.no går vi gjennom noen av faktorene du bør følge med på fremover og hva potensialet og prisutviklingen for sølvprisen kan tenkes å være, ifølge til et par titalls råvareanalytikere. Les videre og finn ut mer om dette metallet som ser ut til å ha vært ekstremt underpriset. Det er et faktum av sølv ofte kommer senere i gang enn gull, men nå er kanskje sølvprisen for alvor i ferd med å snu?

Guld mot silver på en våg

Gull-/sølvratio

Forholdet mellom gull og sølv kalles ofte gull-/sølvratio. Denne verdien viser hvor mye sølv som trengs for å kjøpe tilsvarende mengde gull. Diagrammet nedenfor viser at gullet akkurat nå er dyrt i forhold til sølv, selv om forholdet mellom disse to edelmetallene har kommet seg.

Forrige gang dette forholdet var over 100 var i 1991. Ikke engang under finanskrisen i 2008/2009 oversteg forholdet 100, noe som gjør at sølv, i hvert fall i forhold til gull, kan anses som billig akkurat nå. I 2019 var det gjennomsnittlige forholdet 86:1, noe som var det høyeste nivået på årsbasis på 25 år.

Det er mange investorer som forventer en fortsatt kraftig økning for dette edelmetallet resten av året. Mange argumenterer for at sølv kan fortsette å stige, men det finnes også de som uttrykker meninger om hvorfor dette edelmetallet har gjort sitt.

I første kvartal 2020 var sølv en av de verste av alle råvarene på markedet, men så kom koronapandemien og lammet verden. Investorer over hele verden søkte seg raskt til såkalte “safe havens” som gull, og til og med den volatile kryptovalutaen bitcoin, som har hatt en god utvikling. Mange investorer håper nå i stedet på sølv, ettersom de tror at prisutviklingen gullet har hatt kan gjentas her. Har du lyst til å handle med edelmetaller? Prøv å handle sølv hos Skilling i dag!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Handle gull eller sølv med CFD-er hos Skilling. Enkelt, praktisk og gøy. Prøv nå!
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Sølv har alltid hatt en treg start

Rask start eller sterk avslutning? Sølv hører normalt til den siste gruppen.

Sølv har en veldokumentert vane for å komme sent til gullfesten, for deretter å dramatisk overgå det gule metallet,

sier Brien Lundin, redaktør og utgiver av Gold Newsletter.

Når gullet begynner å se dyrt ut, vender mange seg til det billigere alternativet sølv, som har tiltrukket seg penger og investorer,

fortsetter David Govett, sjef for edelmetaller hos råvaremegleren Marex Spectron.

Det fungerer sjelden bra å gjøre en direkte sammenligning av prisene på ulike edelmetaller, spesielt når bruksområdene er ulike. Både råvare- og gullhandel styres av tilbud og etterspørsel, og det er forstyrrelser i tilbudet som kan føre til store prisendringer. Når det gjelder sølv, har to tredjedeler av verdens sølvgruver valgt å stenge grunnet COVID-19. Mexico og Peru, verdens største sølvprodusenter, stengte gruvene i slutten av mars, og det er først nå Mexico begynner å åpne gruvene igjen.

Ifølge data fra U.S. Geological Survey produserte Mexico 6300 tonn sølv i løpet av 2019, noe som tilsvarer rundt 23 prosent av den globale gruveforsyningen. Statistikk fra konsulentselskapet CPM Group viser at den globale sølvproduksjonen for 2019 lå på rundt 740 millioner ounce, hvorav 173 millioner kom fra Mexico. Jeff Christian, administrerende direktør hos CPM Group mener at et produksjonsavbrudd i sølvgruvene i Mexico kommer til å ramme markedet.

Analytikerne er imidlertid ikke av den oppfatning at dette automatisk kommer til å føre til høyere sølvpris, noe som normalt skjer når tilførselen av en råvare reduseres. Grunnen til dette kan være at den industrielle etterspørselen har gått ned på grunn av koronaviruset. På den andre siden kommer trolig ubalansen mellom tilbud og etterspørsel til å bestå helt til regjeringer og private selskaper føler seg komfortable nok til å gjenoppta gruvedrift.

Det er imidlertid et tveegget sverd som må tas hensyn til. De største sølvproduserende landene er de såkalte fremvoksende markedene, som lider mer av nedstenging som følge av koronapandemien i forhold til de mer utviklede landene i vest. Ettersom konsekvensene er større i disse landene, er det stor sannsynlighet for at de velger å fremskynde åpningen av sølvgruvene for å kunne dra nytte av den høye sølvprisen.

Silvermynt från Mexiko

Den tapte kjøpekraften kommer til hektene igjen

Mye av verdens sølvetterspørsel kommer fra land som Kina og India, hvis økonomier i stor grad ble stengt ned i en lengre periode. Kjøpekraften i fremvoksende markeder falt også sammen med resten av verdensøkonomien, og tapet av kjøpekraft i landene med stor etterspørsel etter sølv førte til at prisene falt raskt.

Likevel venter muligens en økonomisk innhenting av sølvprisen i nær fremtid. Sølv sammenlignes ofte med gull, men bør kanskje i stedet sammenlignes med palladium eller platinum, da disse edelmetallene også brukes industrielt. Vi ser hvordan sølv ble holdt tilbake på grunn av den industrielle bruken. Investorer som forventet en global nedgang solgte alle industrielle råvarer, ettersom den industrielle verdien var mer enn ulempe enn noe annet. Den industrielle bruken av sølv er imidlertid en liten, om noen, drivkraft mot en høyere pris. Hvis metallet ikke hadde hatt en monetær historie og kun industriell verdi, ville sannsynligvis sølvprisen vært betydelig lavere.

Koblingen til gullprisen kan dessuten være et mye større problem enn mange innser. Hvis gullprisen stiger på grunn av makroøkonomiske og geopolitiske hendelser, kommer den til å dra med seg sølvprisen. Hvis situasjonen snur, bør sølv teoretisk sett kunne dra nytte av en industriell opphenting. Men, dette kommer sannsynligvis til å forhindres ved at gullprisen faller tilbake.

Er sølv oversolgt og undervurdert?

Det er normalt vanskelig å gi en langsiktig prognose på hvordan sølvprisen kommer til å utvikle seg, og det er enda vanskeligere i dagens marked når koronaviruset og dets effekter påvirker ulike faktorer. Nedenfor har vi samlet prognosene fra en rekke ulike analytikere for hvordan sølvprisen kommer til å utvikle seg resten av året. Denne sammenligningen viser at folk flest tror på en pris nær dagens pris eller høyere. Det er imidlertid et interessant unntak, da Keith Neumeyer, administrerende direktør i First Majestic Silver tror at prisen kommer til å stige til 130 USD per troy ounce.

Jim Rogers, som selv eier fysisk gull i tillegg til ETF-er på gull, mener at kjøp av gullgruveaksjer også kan være en vei å gå. “Det nåværende forholdet mellom gull- og sølvpriser er nært rekordnivåer. Foreløpig foretrekker jeg derfor sølv ettersom det relativt sett er billigere enn gull,” sier herr Rogers. Han avslutter intervjuet med Financial Times med “tilstrømningen av både gull og sølv kommer til å øke når velgerne mister tilliten til regjeringens pengetrykkeksperiment”. Selv om Jim Rogers tror på en kraftig økt pris for begge edelmetallene, gir han ingen prisindikasjon. Han sier imidlertid at han har økt eierandelen i begge metaller i løpet av våren 2020, og at han fremdeles er veldig optimistisk.

Mange av de 20 råvareanalytikerne nedenfor tror på en pris på mellom 18 og 24 USD i løpet av de neste månedene.

År Analytiker Prognose
2020 InvestingHaven 24 USD (28 USD i 2021)
2020 Keith Neumeyer, adm. dir. First Majestic Silver 130 USD
2020 Colin Hamilton, Bank of Montreal 18,60 USD
2020 RBC 17,50 USD
2020 Degusa 23 USD
2020 Gov Capital under 20 USD
2020 EB Tucker, direktør Metalla Royalty & Streaming 20 USD
2020 Johann Wiebe, Thomson Reuters 17,70 USD
2020 Goldman Sachs 18 USD
2020 Michael Widmer, Bank of America 17,54 USD
2020 Commerbank 18,50 USD
2020 LBMA 18,21 USD
2020 Buillon by Post 20,44 USD
2020 Craig Hemke 22 USD

Den globale sølvproduksjonen faller også uten korona

Sølvproduksjonen hadde en eksplosiv vekst fra 2011 til 2015, noe som i stor grad økte fortjenesten fra år til år. Siden den gang har markedet blitt kaldere. Gruveproduksjonen har gått ned fire år på rad fra 2016 til 2019, og falt med 6,25 prosent fra 892,3 millioner ounce til 836,5 millioner ounce. Sølvprognosene for 2020 ser ut til å bekrefte at denne trenden vil fortsette. Årets World Silver Survey forventer en reduksjon til 797,8 millioner troy ounce i år. Dette markerer en betydelig opptrapping i produksjonsnedgangen, og det er meget mulig at dette forverres av covid-19. Nedgangen i gruvevirksomhet har stort sett vært et svar på lav etterspørsel, og i 2019 ble det faktisk produsert et overskudd på 31,3 millioner tonn sølv.

Smykkesektoren er en av de største forbrukerne av sølv. I 2011 og 2012, i kjølvannet av finanskrisen, var etterspørselen på sølv fra denne sektoren relativt lav. Deretter økte etterspørselen kraftig igjen. I både 2015, 2018 og 2019 var smykkesektorens etterspørsel etter sølv på mer enn 200 millioner tonn. Siden den gang har det skjedd et visst skifte i etterspørselen etter smykker. Før var store, tunge smykker svært populære, men nå er det mindre smykker som gjelder. Samtidig har sølv i stor grad måtte vike til fordel for gull.

Sølv som investeringsmetall

Det er flere makroøkonomiske faktorer som antyder at sølvprisen kommer til å stige. Alle typer edelmetaller har hatt stort tilsig i år. Dette har skjedd både i form av fysiske kjøp, men også i børshandlede sølvprodukter, såkalte “exchange traded products”, eller ETP-er. Investeringer i fysisk sølv i form av barrer og mynt har økt for tredje år på rad.
Dagens renter kommer trolig til å holde seg på lave nivåer for å stimulere verdens økonomier. Lav rente favoriserer edelmetaller som ikke gir noen løpende avkastning. Men, med en ikke-eksisterende eller til og med negativ rente blir kostnadene for å eie sølv betydelig lavere.

Hvordan vil sølvprisen utvikle seg i resten av 2020?

Sølv handles for tiden til 17,32 USD per troy ounce, noe som er lavere enn toppen på 19,30 USD per troy ounce det foregående året. Visselig har den amerikanske dollaren styrket seg mot praktisk talt alle verdens valutaer og sølvprisen har, akkurat som mange andre råvarer, en tendens til å bevege seg i motsatt retning av dollaren.
Silvergraf 5 år
I mars i år ble sølv omsatt så lavt som 12 USD per troy ounce, noe som betyr at dette edelmetallet har steget kraftig i pris. Dette skjedde imidlertid etter en dyp nedgang. Her er det viktig å ha sølvprisens normalutvikling i tankene. Det er en vanlig misforståelse av sølvprisen har en tendens til å være i en positiv trend over tid. Dette er helt feil, og faktum er at sølvprisen normalt befinner seg i en negativ trend, eller den omsettes i et negativt område. Når sølvprisen befinner seg i såkalt oksemarked, har den imidlertid en tendens til å opptre som om den er dopet og gir betydelig overavkastning.
Credit Suisse sa at ved utgangen av 2019 utgjorde alt kjent sølv av investeringskvalitet, det vil si sølvmynter og -barrer, 63 millioner dollar. Dette tilsvarer rundt 3,5 milliarder troy ounce med dagens kursnivå.
Akkurat nå er så mye som 1,13 milliarder troy ounce sølv eid av fond som for øyeblikket ser et tilsig av nye penger som de må kjøpe mer sølv for. Dette innebærer at den stor mengde institusjonell kapital skal inn i et relativt lite marked, noe som skulle bety en høyere sølvpris og en sterkere trend i forhold til gull. Handle sølv hos Skilling nå!

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading med sølv til lav spread på MT5-plattformen. Prøv nå!
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.