X

Matheo fra Lillehammer

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 20 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Effekten av den amerikanske dollaren på global råvarehandel og terminkontrakter bør ikke undervurderes. Landbruksprodukter på kornmarkedet, som mais, hvete og soyabønner er per definisjon “et masseprodusert, ikke-spesialisert produkt”. Til tross for dette har den amerikanske dollarens rolle, utover variabler relatert til tilbud og etterspørsel, bidratt til å forme amerikanske eksportprogrammer for mais, soyabønner og hvete under innhøstingen.

Mye av verdens korn kjøpes i dollar

Ettersom Fält med havrestørstedelen av den globale handelen med eksport av råvarer er regulert eller utført i amerikanske dollar, har den relative posisjonen eller styrken til en lokal valuta mot den amerikanske dollaren evnen til å påvirke eksportstrømmene på landsnivå. Brasil er for eksempel verdens nest største produsent og eksportør av mais. Den lokale valutaen, den brasilianske realen, er historisk svak mot dollaren. Hvis vi ser på digrammene, ser vi at BRL/USD er i en langsiktig, synkende trend. Her er det mulig å dra nytte av prisøkninger som oppstår når brasilianske bønder selger kornet sitt i dollar. 

Ettersom brasilianske eksportører tar i mot amerikanske dollar som betaling fra kjøperen, er det et incentiv for den brasilianske eksportøren å selge mais på det globale eksportmarkedet. Disse amerikanske dollarene kan fungere som en form for lagret formue. Etter hvert som Brasils valuta svekkes mot den amerikanske dollaren, blir med andre ord betalinger i amerikanske dollar mer verdifulle. Eksportørene kan også umiddelbart veksle amerikanske dollar mot lokal valuta; i dette tilfellet den brasilianske realen.

Har du lyst til å prøve råvarehandel med korn? Handle hos Plus500 i dag.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Handle korn og andre råvarer på CFD-er hos Skilling, en profesjonell aktør. Prøv nå!
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Hvor produseres store mengder korn for eksport?

Korn kommer hovedsakelig fra noen få land, som Argentina, Brasil og Ukraina. Vi har tidligere sett på at det ikke er mulig å handle argentinske pesos hos noen av valutameglerne vi anbefaler. Den ukrainske hryvniaen, i form av valutaparet USD/UAH, er det heller ingen som tilbyr. Den brasilianske realen er det imidlertid en del handel med, både når det gjelder USD/BRL og BRL/USD.

udd mot argentinska pesonVed å bygge videre på definisjonen av en råvare som “en masseprodusert, uspesialisert vare”, kan den globale sluttbrukeren, eller kjøperen, av landbruksvarene velge hvor det skal kjøpes. Hvis vi ser på de tre store kornprodusentene, nemlig Argentina, Brasil og Ukraina, har alle registrert innhøstinger av mais. Den amerikanske maishøsten på dette tidspunktet var mindre enn forventet, men fremdeles størst.

dollar

Vi tror at mangelen på et globalt forsyningssjokk, noe som betyr at det ikke er noen globale leveranseproblemer, har gjort at den globale sluttbrukeren av mais kan velge og kjøpe mais fra en rekke ulike land. Lokale valutaer i Argentina og Brasil svekket seg raskt og kraftig mot den amerikanske dollaren, noe som var et incentiv for eksportøren til aggressivt å selge mais på det globale eksportmarkedet.

 

Det historiske, statistiske forholdet mellom prisen på Chicago Mercantile Exchange frontkontrakt og terminkontrakt på den brasilianske realen var dessuten sterkest av alle disse tre valutaene. Den argentinske pesosen hadde et svakere forhold til amerikanske maisterminer, og Ukrainas hrynia-forhold anses som mildt.

Vi konstaterte at den brasilianske realen i forskjellige perioder fra januar 2016 til nå har et moderat til sterkt statistisk forhold til prisen på frontmåneden i mais. Spesielt fant vi at forholdet mellom de to har forbedret seg statistisk siden juni 2019. Alt annet likt, ettersom dollaren vokser mot valutaene i andre maiseksporterende land, tror vi at amerikanske terminpriser bør falle for at den amerikanske maisen skal forbli konkurransedyktig.

Hva betyr dette for den amerikanske bonden?

Vi har lenge hevdet at det amerikanske terminmarkedet for landbruk handler om mer enn bare balansen til det det amerikanske jordbruksverket, USDA. Under den nåværende ordningen for avlingsmarkedsføring, er vi overbeviste om at valutakurser og utenlandsk produksjon kan påvirke prisfallet for maisterminer, og krever derfor oppmerksomhet.

Brasilianske bønder selger stort på grunn av svak valuta

Brasil høster kanskje ikke søyabønner i rekordhastighet, men landets bønder selger avlingene sine mye raskere enn vanlig på grunn av den svake valutaen, samt usikkerheten om hvordan handelen mellom USA og Kina kommer til å påvirke driften.
Kornfält
Brasil eksporterer normalt mer enn halvparten av sitt årlige eksportvolum av soyabønner mellom mars og juni. Rundt 75 % av denne eksporten går til Kina. Brasils sendinger av soyabønner til Kina i januar falt kraftig fra i fjor på grunn av mer engasjement fra USA, men salget og eksporten av soyabønner fra USA til Kina, verdens største kjøper, har gått ned de siste ukene.

USA kan komme til å måtte sende et rekordstort volum soyabønner til Kina i år for å oppfylle fase 1-avtalen. Det er kanskje ikke så ille for Brasil om vi får en drastisk reduksjon av den amerikanske soyabønnehandelen med andre land, men brasilianske bønder merker konkurransen. Dette spesielt med tanke på usikkerheten rundt etterspørselen fra Kina, i tillegg til problemer med afrikansk svinepest og koronaviruset. Brasilianske bønder har den svake valutaen på sin side, noe som gjør salget av avlingene deres spesielt attraktivt, ettersom de selges i dollar. Har du lyst til å prøve deg på råvarehandel? Handle råvarer hos Skilling.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1000 kroner
Beskrivelse: Handle korn? Prøv Skilling, med markedets største utvalg. Prøv nå!
69% av ikke-profesjonelle kunder taper.

Hvor kan du handle med korn?

Råvareterminer for landbruksprodukter, som Chicago-hvete, kan handles hos IG. Du kan til og med handle korn på CFD-er hos IG, pluss alt fra mais til havre og råris. I tillegg til korn kan du velge blant mange andre råvarer, som bomull, husdyr på Chicago-børsen, kakao i London eller New York, samt griser og soyabønner. Et sikkerhetskrav på 10 % gjelder både for korn og andre råvarer, noe som tilsvarer 10 % giring. Har du lyst til å prøve, men er usikker på hvordan du gjør det? Lær deg online trading på få minutter.

Du kan handle CFD-er på hvete og mais hos Plus500. Her finner du også differansekontrakter på råvarer som sukker og bomull.


Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2021 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres