X

Erik fra Haugesund

Registrerte seg hos valutamegleren Skilling for 17 minutter siden.

» Prøv Skilling du også
Ikke vis igjen

Følg oss på

Site Logo
featured image

Nesten alle som har tradet online har nok prøvd vanlig aksjehandel. Kjøp av en aksje er blant de vanligste økonomiske investeringene, men “shorting” er et mindre kjent begrep. Dette på tross av at det gjør det mulig å tjene penger ved aksjefall. Ja, du leste riktig. Oppnå fortjeneste og tjen penger på at børsen går ned.

Det å shorte en aksje, det vil si selge noe du ikke eier, kan nå også gjøres med belåning. Bruk av belåning, eller giring som det også kalles, er litt som å få hjelp av anabole steroider, men uten bivirkningene. Det viktigste er bare å ikke overdrive giringen, da risikoen økes betydelig.

Denne artikkelen fokuserer derfor på emnet aksjeshorting, hva du skal tenke på som nybegynner innen shorting, samt mulighetene som finnes. La oss først se litt nærmere på begrepet, slik at selv du som er helt ny på markedet får full forståelse for hva shorting er. Deretter forteller vi deg hvordan du kan shorte med belåning.

Hva er giring?

Med CFD-er kan du spekulere i fremtidige prisbevegelser for et aktivum. Dette innebærer at du aldri kjøper en aksje eller valuta, men du får gevinst hvis du spekulerer riktig. Når du shorter, selger du noe du ikke eier. Det er et finansinstrument som lar deg selge uten eierskap, og det handler oftest om aksjer – derav emnet for denne artikkelen. Men, du kan selvfølgelig også shorte bitcoin, ethereum eller råvarer, som for eksempel olje.

Målet er å tjene penger selv om prisen på en aksje synker. Vanligvis kjøper eller investerer du i aksjer fordi du tror at prisen kommer til å stige i verdi. Men, med shorting er det det motsatte som gjelder. Du selger altså en aksje fordi du tror at prisen kommer til å gå ned, og du inntar en shortingposisjon.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Ved tradidjonell eller gammeldags shorting, selges aksjer med håp om å  kunne kjøpe den tilbake senere til en lavere pris. Dette innebærer at du “låner” en aksje, og denne belåningen kommer med visse krav på renter eller avkastning. Ved tradisjonell shorting, må du på et tidspunkt levere tilbake den lånte aksjen. Om prisen ved det tidspunktet har sunket til et nivå som, med alle avgifter inkludert, er lavere enn da du solgte aksjen, ja, da har du oppnådd en fortjeneste. Dette er noe bankene aldri diskuterer fordi de alltid har malt et positivt bilde for fremtiden, og nekter å se risikoene.

Med CFD-er er det enklere å innta en posisjon. Du kan shorte alt med kurs satt hos en aksjemegler, og du behøver dermed ikke vente på å finne noen som vil låne ut aksjene. Samtidig er det mulig å belåne for litt ekstra “action”. Dermed blir det både enklere og mer fleksibelt å shorte med CFD-er.

Gevinsten er som alltid forskjellen mellom prisene for kjøpet og salget. Husk imidlertid at du som alltid må betale kurtasje. Det tilkommer også administrative avgifter, og i blant andre utgifter som er skrevet med liten skrift. Vi foreslår derfor at du alltid leser gjennom regler og vilkår før du begynner å handle i et finansmarked.

Belåning for shorting

For å shorte en aksje på en fordelaktig måte, må du bruke en seriøs og pålitelig megler som har panteavtale og kredittavtale med en legitim kilde. For å drive med aksjeshorting må dessuten du som kunde oppfylle visse kriterier. Enkelte selskaper tester kunnskapene dine før du får lov til å shorte aksjer, men normalt er det bare 1-2 grunnleggende spørsmål. I utgangspunktet er det dermed ganske enkelt å komme i gang.

Myndighetene tar ikke til orde for shorting, men det er heller ikke ulovlig. Det finnes dessuten offentlige lister med store og korte nettoposisjoner i børsnoterte aksjer. Enn så lenge står du med andre ord fritt til å tjene penger på shorting. For ordinære aksjer, uansett om det er norske, svenske, britiske eller amerikanske aksjer – kan du belåne opptil 5x summen. Eksempel: Sett inn 5000 kr, og du kan selge Tesla-aksjer for 25 000 kr. Belåningen for valuta er 30x pengene du har på kontoen, og for råvarer som full eller olje, åpner EU-reglene for 10x belåning.

Husk imidlertid at shorting, akkurat som andre økonomiske investeringer, innebærer stor risiko. Du bør helst ikke satse mer enn 1/5 av det du har tenkt fra starten av. I stedet for å maksimere belåningen, bør du altså gå for rundt 20 % av det du hadde tenkt. Dermed har du en bedre mulighet til å lykkes ved store svingninger i markedet. Når det bruks riktig, kan belåning og shorting til sammen være som aksjehandel på steroider, men uten bivirkningene. Dette forutsetter at du er forsiktig med giringen, går inn i aksjen på vei ned og har en stopp-loss.

Skilling logo

Vurdering: 9.71/10
Minste innskudd: 1200 kroner
Beskrivelse: Trading. Enkelt. Aksje & valutahandel på norsk.
79% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen.

Publisert:
Skrevet av: Markus Jalmerot

TAGGER


Andre lignende nyheter

Her finner du flere lignende nyheter slik at du kan fordype deg i emnet eller lese om noe lignende.

Kontakt oss

Vi jobber stadig med å utvikle siden, og tar gjerne imot forslag til forbedringer fra våre besøkende.

Hvis du har tips eller spørsmål, kan du kontakte oss.

All handel med finansielle instrumenter innebærer risiko, noe som også gjelder valutahandel og CFD-handel. Sats bare kapital du er forberedt på å tape. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Informasjonen på denne nettsiden gis i opplæringsformål, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning.

Footer Logo
Følg oss på
DMCA.com Protection Status

Opphavsrett© 2010-2024 www.valutamegler.no Alle rettigheter reserveres.